1. Babettina gozba (1987.)


Ova danska drama jedan je od najdražih filmova pape Franje. Radnja filma – koja se odvija u udaljenom priobalnom selu – naizgled je jednostavna, no u sebi sadrži duboku analogiju s kršćanstvom. Veličina ovog filma leži u tome da nam prikazuje, kroz suptilnu ljepotu, kako ispod površine postoji nešto više što upravlja našim životima. To “nešto više” je Božja milost koja nas preobražava i otvara nam srca za Njega. Jednostavno ljudsko iskustvo – poput večere – probudit će i podsjetiti umorne ljude da je život uistinu prekrasan. U Babettinoj gozbi svaki će gost otkriti autentično iskustvo radosti te duboki smisao života ispunjenog ljepotom i istinom.

2. Misija (1986.)


Vrhunski film čija se radnja vrti oko isusovačkih misija u Paragvaju. Film nosi duboku poruku o oprostu i pomirenju te donosi živi prikaz misionarskog djelovanja u 18. stoljeću u središnjoj Južnoj Americi. Iako radnja filma ocrtava puninu ljudskog potencijala, ljubav prema Bogu i bližnjemu, krepost i otkupljenje, ona ne bježi od mračne strane ljudskog srca. Sama glazba skladana za ovaj film je pravo remek-djelo.

3. O ljudima i bogovima (2010.)


Film “O ljudima i bogovima” snimljen je prema istinitom događaju. Radi se o zajednici trapističkih redovnika u Alžiru čijih je sedam redovnika ubijeno za vrijeme Alžirskog građanskog rata (1996.). Ovdje nije riječ o sentimentalnom tipu filma koji ima namjeru prikazati hrabrost sedmorice muškaraca ili ispričati priču o ustrajnosti usprkos teškim uvjetima života. Cilj je filma prikazati tračak nade u svijetu koji je ispunjen mržnjom i nasiljem te pozvati na odlučno djelovanje kada je potrebno izabrati Božju ljubav i potpuno položiti svoje povjerenje u Njega.

4. Ben-Hur (1959.)

Riječ je o filmskom klasiku koji nas vodi kroz putovanje u vremenu prema susretu s povijesnim likom Isusa Krista. U filmu pratimo Ben-Hura na njegovu epskom putovanju od plemića na dvoru do roba na galiji, od sluge do slobodnog čovjeka, od trijumfa i javnog odobravanja do patnje, očaja i napuštanja od strane bližnjih. U filmu se Ben-Hur, naizgled slučajno, više puta susreće s osobom koja ga je pratila tijekom čitava njegova života – Isusom Kristom. Ben-Hur je čovjek koji je uvijek u potrazi za nečim i njegovo se srce ne može smiriti sve dok se ne susretne oči u oči s Kristom.

5. Divan život (1946.)

Još jedan filmski klasik čija se radnja odvija u božićnom vremenu. Ovaj nas film uči vrijednosti služenja drugima i podsjeća da svoje djelovanje ne procjenjujemo prema kratkotrajnim, već dugoročnim rezultatima. U filmu jedan od glavnih likova, Clarence, kaže: “Čovjek koji ima prijatelje ne može biti propalica”. Čovjek koji ljubi i kojega drugi ljube ne može biti propalica. Na kraju filma, dok crkvena zvona zvone donoseći radosnu vijest o rođenju Spasitelja svijeta koji je došao ne da bude služen već da služi druge, glavni protagonist otkriva radost i opraštanje ljudi oko sebi. Njihovi glasovi nisu više povišeni u svađi i uvjeravanju, već u pjesmi slave rođenje Boga.

6. Cvjetovi rata (2011.)

Ovaj nam film donosi priču o pokolju u gradu Nanjing (Kina), koji se dogodio 1937. godine. “Cvjetovi rata” je pomalo težak film, no on također u sebi krije ljepotu te nosi važnu poruku. On je poput pjesme ispunjene nadom, usmjerene prema ljudskom srcu koje je izranjeno zlom. Film nas uči kako prevladati vlastitu sebičnost i založiti se za dobro drugoga. Govori nam da iako je čovjek sposoban učiniti mnoga zla, on je također sposoban za iznadprosječno predanje i odricanje. Podsjeća nas da ne sudimo o drugima prema njihovoj vanjštini. Ponekad i najveći grešnici otkriju potrebu za ljubavlju i milosrđem te na kraju ponizno krenu putem rasipnog sina iz prispodobe o milosrdnom ocu.

7. Drvo života (2011.)

https://www.youtube.com/watch?v=XW4cMNue4m8&feature=emb_logo

Kada je redatelj Terrence Malick stvarao ovaj film on je pred sebe stavio gotovo nemoguć zadatak. Najveća mana, a istovremeno i vrlina ovog filma, leži u pokušaju da se na filmskom platnu prikaže priča o misteriju stvaranja, o grijehu i Božjoj ljubavi prema čovjeku – misterij koji nije moguće do kraja dokučiti. Možda je teško razumjeti skriveni jezik filma, no ljepota i misterij ovog djela leži u njegovoj dubini. Film je prekrasan pokušaj da se prikaže misterij ljudskog života, Božje djelovanje u svijetu, čovjekov odgovor na Božji poziv, slobodu, patnju i vječni život. “Drvo života” pred nas stavlja podosta biblijskih tema za razmišljanje.

8. Marcelino (1955.)

Prekrasan španjolski film o dječaku bez roditelja kojega primaju redovnici jednog samostana. Kroz ovaj film dječak nas nasmijava sa svojim nestašlucima, tjera na suze, potiče na potragu za jednostavnošću i dobrotom koja prebiva u našim srcima. Marcelino nas uči kako razgovarati s Bogom u djetinjoj jednostavnosti. Film nas potiče na stvaranje dubokog odnosa s Bogom i Djevicom Marijom kroz svakodnevnu molitvu.

9. Jadnici (2012.)

Mjuzikl koji je snimljen na temelju književnog klasika Victora Huga iz 1862. godine. Teško je u malo riječi sažeti ili naglasiti važne aspekte ovog filma. Ukratko ovaj film pokazuje ono najbolje i najgore u čovječanstvu s brojnim složenostima ljudskih odnosa: radosti, nade, pogreške, patnju. Kroz radnju filma veličanstvenost je isprepletena s humorom, ljubav s boli, radost s rastankom. Put između dvije krajnosti, poput radosti i ogorčenosti, često je isprepleten i ovisi o ispravnom ili pogrešnom korištenju ljudske slobode.

10. Priznajem (1953.)

Poznata produkcija Alfreda Hitchcocka koja se bavi pitanjem ispovjedne tajne. Dok je na jednoj strani naglašen misterij i neizvjesnost ispovijedi – proizvodeći napetost priče – ispod glavne radnje provlači se pitanje hrabrosti i sakramentalnih zavjeta. Otac Michael Logan je po svojim svećeničkim zavjetima obvezan štititi sakramentalnost ispovijedi i biti odan svojim dužnostima, čak i kada to nosi opasne implikacije za njegov vlastiti život. Njegova priča nosi poruku za naše vrijeme. Film je zapravo priča o oprostu i ljubavi – posebno prema onima koji su nas povrijedili.

Bonus film

11. Pisma Bogu (2009)

“Pisma Bogu” je zapravo prekrasna alegorija života jednog kršćanina, djeteta, koji se bori sa zloćudnom bolešću. U filmu se ne izbjegava patnja koju uzrokuje bolest ili daje “ružičasto” viđenje života. Ovo nas djelo poučava o vrijednosti našeg života kada ga promatramo Božjim očima. “Pisma Bogu” je film ispunjen nježnošću, samilošću te (paradoksalno) radošću i nadom usred boli i patnje. Film je u svojoj biti kateheza o kršćanskom životu.

* poruka za čitatelja ovog članka:

1. Ne tvrdimo da su ovo najbolji filmovi
2. Popis filmova je subjektivan te zavisi od osobnog odabira autora i njegova ukusa
3. Filmove o Kristovu životu i životu svetaca ostavili smo za drugi popis

Izvor: Catholic Link | Prijevod: Nenad Palac

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.