FILMSKA UMJETNOST

Deset filmskih klasika koje bi svaki kršćanin trebao pogledati

S vremena na vrijeme na filmskom tržištu pojave se filmovi koji progovaraju o važnom segmentu vjere, dopuštajući nam da ovu bezvremensku istinu upoznamo kroz jezik kinematografije. Takvi filmovi su prozor u ono što je bitno; oni daju boju, zvuk i glas onome što je ljudskom oku i uhu nepoznato – oni progovaraju o kršćanskome životu. U ovom članku donosimo vam 10 filmskih klasika koje bi svaki kršćanin trebao pogledati.

filmovi o kršćanstvu

Foto: www.imdb.com

1. Babettina gozba (1987.)


Ova danska drama jedan je od najdražih filmova pape Franje. Radnja filma – koja se odvija u udaljenom priobalnom selu – naizgled je jednostavna, no u sebi sadrži duboku analogiju s kršćanstvom. Veličina ovog filma leži u tome da nam prikazuje, kroz suptilnu ljepotu, kako ispod površine postoji nešto više što upravlja našim životima. To “nešto više” je Božja milost koja nas preobražava i otvara nam srca za Njega. Jednostavno ljudsko iskustvo – poput večere – probudit će i podsjetiti umorne ljude da je život uistinu prekrasan. U Babettinoj gozbi svaki će gost otkriti autentično iskustvo radosti te duboki smisao života ispunjenog ljepotom i istinom.

2. Misija (1986.)


Vrhunski film čija se radnja vrti oko isusovačkih misija u Paragvaju. Film nosi duboku poruku o oprostu i pomirenju te donosi živi prikaz misionarskog djelovanja u 18. stoljeću u središnjoj Južnoj Americi. Iako radnja filma ocrtava puninu ljudskog potencijala, ljubav prema Bogu i bližnjemu, krepost i otkupljenje, ona ne bježi od mračne strane ljudskog srca. Sama glazba skladana za ovaj film je pravo remek-djelo.

3. O ljudima i bogovima (2010.)


Film “O ljudima i bogovima” snimljen je prema istinitom događaju. Radi se o zajednici trapističkih redovnika u Alžiru čijih je sedam redovnika ubijeno za vrijeme Alžirskog građanskog rata (1996.). Ovdje nije riječ o sentimentalnom tipu filma koji ima namjeru prikazati hrabrost sedmorice muškaraca ili ispričati priču o ustrajnosti usprkos teškim uvjetima života. Cilj je filma prikazati tračak nade u svijetu koji je ispunjen mržnjom i nasiljem te pozvati na odlučno djelovanje kada je potrebno izabrati Božju ljubav i potpuno položiti svoje povjerenje u Njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Ben-Hur (1959.)

Riječ je o filmskom klasiku koji nas vodi kroz putovanje u vremenu prema susretu s povijesnim likom Isusa Krista. U filmu pratimo Ben-Hura na njegovu epskom putovanju od plemića na dvoru do roba na galiji, od sluge do slobodnog čovjeka, od trijumfa i javnog odobravanja do patnje, očaja i napuštanja od strane bližnjih. U filmu se Ben-Hur, naizgled slučajno, više puta susreće s osobom koja ga je pratila tijekom čitava njegova života – Isusom Kristom. Ben-Hur je čovjek koji je uvijek u potrazi za nečim i njegovo se srce ne može smiriti sve dok se ne susretne oči u oči s Kristom.

5. Divan život (1946.)

Još jedan filmski klasik čija se radnja odvija u božićnom vremenu. Ovaj nas film uči vrijednosti služenja drugima i podsjeća da svoje djelovanje ne procjenjujemo prema kratkotrajnim, već dugoročnim rezultatima. U filmu jedan od glavnih likova, Clarence, kaže: “Čovjek koji ima prijatelje ne može biti propalica”. Čovjek koji ljubi i kojega drugi ljube ne može biti propalica. Na kraju filma, dok crkvena zvona zvone donoseći radosnu vijest o rođenju Spasitelja svijeta koji je došao ne da bude služen već da služi druge, glavni protagonist otkriva radost i opraštanje ljudi oko sebi. Njihovi glasovi nisu više povišeni u svađi i uvjeravanju, već u pjesmi slave rođenje Boga.

6. Cvjetovi rata (2011.)

Ovaj nam film donosi priču o pokolju u gradu Nanjing (Kina), koji se dogodio 1937. godine. “Cvjetovi rata” je pomalo težak film, no on također u sebi krije ljepotu te nosi važnu poruku. On je poput pjesme ispunjene nadom, usmjerene prema ljudskom srcu koje je izranjeno zlom. Film nas uči kako prevladati vlastitu sebičnost i založiti se za dobro drugoga. Govori nam da iako je čovjek sposoban učiniti mnoga zla, on je također sposoban za iznadprosječno predanje i odricanje. Podsjeća nas da ne sudimo o drugima prema njihovoj vanjštini. Ponekad i najveći grešnici otkriju potrebu za ljubavlju i milosrđem te na kraju ponizno krenu putem rasipnog sina iz prispodobe o milosrdnom ocu.

7. Drvo života (2011.)

 

Kada je redatelj Terrence Malick stvarao ovaj film on je pred sebe stavio gotovo nemoguć zadatak. Najveća mana, a istovremeno i vrlina ovog filma, leži u pokušaju da se na filmskom platnu prikaže priča o misteriju stvaranja, o grijehu i Božjoj ljubavi prema čovjeku – misterij koji nije moguće do kraja dokučiti. Možda je teško razumjeti skriveni jezik filma, no ljepota i misterij ovog djela leži u njegovoj dubini. Film je prekrasan pokušaj da se prikaže misterij ljudskog života, Božje djelovanje u svijetu, čovjekov odgovor na Božji poziv, slobodu, patnju i vječni život. “Drvo života” pred nas stavlja podosta biblijskih tema za razmišljanje.

8. Marcelino (1955.)

Prekrasan španjolski film o dječaku bez roditelja kojega primaju redovnici jednog samostana. Kroz ovaj film dječak nas nasmijava sa svojim nestašlucima, tjera na suze, potiče na potragu za jednostavnošću i dobrotom koja prebiva u našim srcima. Marcelino nas uči kako razgovarati s Bogom u djetinjoj jednostavnosti. Film nas potiče na stvaranje dubokog odnosa s Bogom i Djevicom Marijom kroz svakodnevnu molitvu.

9. Jadnici (2012.)

Mjuzikl koji je snimljen na temelju književnog klasika Victora Huga iz 1862. godine. Teško je u malo riječi sažeti ili naglasiti važne aspekte ovog filma. Ukratko ovaj film pokazuje ono najbolje i najgore u čovječanstvu s brojnim složenostima ljudskih odnosa: radosti, nade, pogreške, patnju. Kroz radnju filma veličanstvenost je isprepletena s humorom, ljubav s boli, radost s rastankom. Put između dvije krajnosti, poput radosti i ogorčenosti, često je isprepleten i ovisi o ispravnom ili pogrešnom korištenju ljudske slobode.

10. Priznajem (1953.)

Poznata produkcija Alfreda Hitchcocka koja se bavi pitanjem ispovjedne tajne. Dok je na jednoj strani naglašen misterij i neizvjesnost ispovijedi – proizvodeći napetost priče – ispod glavne radnje provlači se pitanje hrabrosti i sakramentalnih zavjeta. Otac Michael Logan je po svojim svećeničkim zavjetima obvezan štititi sakramentalnost ispovijedi i biti odan svojim dužnostima, čak i kada to nosi opasne implikacije za njegov vlastiti život. Njegova priča nosi poruku za naše vrijeme. Film je zapravo priča o oprostu i ljubavi – posebno prema onima koji su nas povrijedili.

Bonus film

11. Pisma Bogu (2009)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pisma Bogu” je zapravo prekrasna alegorija života jednog kršćanina, djeteta, koji se bori sa zloćudnom bolešću. U filmu se ne izbjegava patnja koju uzrokuje bolest ili daje “ružičasto” viđenje života. Ovo nas djelo poučava o vrijednosti našeg života kada ga promatramo Božjim očima. “Pisma Bogu” je film ispunjen nježnošću, samilošću te (paradoksalno) radošću i nadom usred boli i patnje. Film je u svojoj biti kateheza o kršćanskom životu.

* poruka za čitatelja ovog članka:

1. Ne tvrdimo da su ovo najbolji filmovi
2. Popis filmova je subjektivan te zavisi od osobnog odabira autora i njegova ukusa
3. Filmove o Kristovu životu i životu svetaca ostavili smo za drugi popis

Kenneth Pierce | IZVOR

Prijevod: Nenad Palac | Bitno.net


Objavljeno: 24. veljače 2016.

Možda vam se svidi