Uskrs fest

U organizaciji Odbora HBK za mlade i Hrvatskog katoličkog radija u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu u nedjelju 7. travnja održan je 34. Uskrs fest. Visoki pokrovitelj festivala bila je HBK.

Otvarajući Uskrs fest, predsjednik Odbor za mlade HBK zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski podsjetio je da se na Bijelu nedjelju već više od trideset godina održava to festivalsko okupljanje kako bi se slavio Krist uskrsli. Istaknuo je kako je festival započeo u skromnim uvjetima te nitko nije očekivao da će nadživjeti države, sustave.

Evo nas ovdje u ovoj prepunoj dvorani. To je samo znak da ono što slavimo, a to je Krist uskrsli, vjera naša prelazi granice, prelazi stoljeća prepreke, pa čak i samu smrt, rekao je biskup Gorski, te se osvrnuo na evanđelje o nevjernom Tomi.

Mi danas ne vidimo Isusa na takav način da ga možemo opipati, ali imamo Crkvu, to je njegovo mistično tijelo, tu možemo dotaći Njegove rane, tu na tijelu Crkve koja je nekada ranjena i našim slabostima. Tu možemo dotaći rane na svojem bližnjem, susjedu, na onome s kojim dijelimo krov ili kruh kad je ranjen u duši ili tijelu. To je živi Krist. Vi ste živi Krist, to je najbolji dokaz snage vjere koja može sve pobijediti. Stoga neka ta snaga vjere koja nas okuplja, Krist i kroz glazbu odjekne u ovoj dvorani, rekao je biskup Gorski otvarajući Uskrs fest.

Festivalu je nazočio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico koji je prisutnima prenio poruku Svetoga Oca u kojoj stoji „Dragi mi je da se u Zagrebu slavi 34. festival moderne sakralne glazbe Uskrs fest. Radujem se zajedno s organizatorima i želim da i ovaj festival donese mnoge dobre plodove za hrvatsku mladež osobito kao priprava za slavlje Dana mladih u Rio de Janeiru”. U toj prigodi nuncij D’Errico je istaknuo, kako je više od trideset godina u službi Svete Stolice, te je po svijetu sudjelovao na raznim događajima o slavlju Uskrsa. No uvjeren je da će ovu večer teško zaboraviti.

Prvu skladbu u natjecateljskom dijelu „Evo mene dolazim” izveo je VIS Risus iz Požege. Slijedile su skladbe „Taj trenutak” (Sliryc 33 feat Christina, Dugo Selo), „Kruh života” (Zvonimir Kalić, Vrpolje), „Kap Tvoje ljubavi” (Sperantes, Split), „Mom Kralju” (VIS Izidor, Split), „Slavim Te” (VS Trinity, Ćepin), „Pronađena i ljubljena” (Marijana Zovko, Lupheim, Njemačka), „Čuda” (Sonja Agata Bišćan, Zagreb), „Siguran” (Zakon Neba, Dugo Selo), „Disati Život” (Damir Topić i klapa Levanda, Zagreb), „Psalam 25″ (Barka, Velika Mlaka), „Križ svoj zovem pobjedom (Aledory, Rijeka), „Bog moj i moje sve (Davor Terzić i Kap, Rovinj), „Putem povjerenja” (Proroci, Subotica), „Možeš nebo dotać” (Apostoli mira, Mađarevo), „Predaj se” (Otkrivenje, Zagreb), „Sutra” (Jeshua, Zagreb), „U srcu Tvom skrivenom” (Ivo Šeparović i zbor mladih iz Granešine, Zagreb), „Dodir ljubavi” (Kefa, Zagreb), „Hvala Ti što sam stvoren tako čudesno” (Antonio Tkalec, Varaždin) i „Kad nebo dođe po mene” (Klapa Grobnik, Čavle).

Stručni žiri u sastavu Martina Tomčić, Ante Gelo, Želimir Papogredac, Tanja Popec, Grgur Sesar, vlč. Robert Šreter i vlč. Gabrijel Jagarinec je prvu nagradu, s 63 glasa dodijelio skladbi „Možeš nebo dotać” u izvođenju Apostola mira. Drugo mjesto s 57 glasova osvojila je skladba „Sutra” u izvođenju skupine Jeshua, a treću nagradu s 39 bodova skladba „Kad nebo dođe po mene” u izvođenju Klape Grobnik. Nagrade je uručio biskup Mijo Gorski.

U revijalnom dijelu nastupila je Lidija Delhusa Domniku koja je u pratnji djece Sare, Bernarda i Edija izvela skladbu „Nemoj me ubit majko” za koju je dobila nagradu prije trideset godina. Također je nastupila i skupina „Novo nebo” iz Zenice koja je na Uskrs festu nastupila četiri puta, a u ovoj prigodi izveli su skladbu „Gospodin dolazi”. U povodu trideset godina postojanja, u revijalnom dijelu nastupila je i skupina Kefa sa skladbom „Idi i reci”. Priznanja izvođačima u revijalnom dijelu uručio je izvršni direktor Uskrs festa vlč. Saša Iličić.

Voditelji festivala bili su Melita Hrengek i Marin Periš, a skladbe su izvođene uz pratnju festivalskog orkestra pod ravnanjem Tonija Eterovića. (ika/bitno.net)