Proteklih nekoliko godina objavljen je cijeli niz knjiga relevantnih autora u kojima se pokušao ponuditi odgovor na pitanje kako bismo se kao kršćani trebali postaviti u društvu koje je sve više nekršćansko, pa čak i protukršćansko.

Najzapaženija knjiga ove tematike bila je Benediktova opcija, američkog autora Roda Drehera čiji podnaslov glasi ‘Strategija za kršćane u postkršćanskom svijetu’. Taj smo podnaslov preuzeli kao temu našega četvrtog po redu podcasta ‘Na Areopagu’.

Bi li Crkva u današnje vrijeme trebala staviti više naglaska na društvenu relevantnost ili na očuvananje svog identiteta? je li vrijeme da kršćani pregrupiraju snage i umjesto usmjerenosti na politiku više resursa ulože u kulturne projekte? Kakva su ranija povijesna iskustva kršćanskih zajednica koja su živjela u za kršćanstvo neprijateljskom okruženju? Koji je naš konkretni hrvatski kontekst borbe za očuvanje kršćanskog duha u društvu? To su samo neka od pitanja na koja su se osvrnuli sudionici rasprave: Matija Štahan, Hrvoje Vargić i Trpimir Vedriš.

Bitno.net