Na videu s naslovom „Dok nije došlo k njima – jasan dokaz“ prikazano je pogubljenje dvije različite skupine muškaraca opisanih kao „sljedbenici križa neprijateljske Etiopske Crkve“. Na početku snimke, kroz video isječke na kojima se vide pripadnici ISIL-a kako uništavaju crkve, ikone i kršćanska groblja, prikazana je „povijest kršćansko-muslimanskih odnosa“, te maskirani terorist koji s pištoljem u ruci upozorava  kršćane što ih čeka ukoliko se ne obrate.

„Nećete biti sigurni ni u svojim snovima, sve dok ne prihvatite islam. Naša bitka je bitka između vjere i blasfemije, između istine i laži“, govori maskirani terorist.

Dubrovački imam Salkan ef. Herić: Islamska država je fašistička i ruglo za cijeli islamski svijet! 

Glasnogovornik Etiopske vlade Redwan Hussein izjavio je kako veleposlanstvo u Kairu još uvijek nije potvrdilo je li riječ o građanima Etiopije, ali je svejedno u ime Vlade oštro osudio ovaj užasan čin. Libijske vlasti za sada nisu komentirale obavljenu snimku.

– Vjerujem kako je ovo još jedan zločin ubojstva kršćana u ime islama od strane ISIL-a. Naši su građani ubijeni iz mržnje prema vjeri što je potpuno neprihvatljivo. To je nečuveno – rekao je u razgovoru za Associated Press službenik patrijarhata Etiopske Crkve Abba Kaletsidk Mulugeta.

Ovaj zastrašujući zločin podsjeća na onaj iz veljače, kada su džihadisti Islamske države pogubili 21 egipatskog Kopta. U isto vrijeme tragične vijesti dolaze iz Iraka u kojemu u nekoliko dana više od 90 tisuća ljudi napustilo svoje domove bježeći pred teroristima Islamske države.

Dodajmo kako je u petak u New Yorku u organizaciji Ujedinjenih naroda održana konferencija na temu „Progon kršćana na svjetskoj razini: prijetnja miru i međunarodnoj sigurnosti“. U ime Svete Stolice na konferenciji je bio prisutan nadbiskup Bernardito Auza, koji je podsjetio na Papine pozive međunarodnoj zajednici da pred tako teškim zlodjelima „ne ostane nijema i nepokretna“. Danas ima više mučenika nego li u prvim stoljećima kršćanstva – naveo je mons. Auza upozorenje Svetoga Oca.

U Iraku, Siriji, Nigeriji, Libiji, Keniji i južnoj Aziji – istaknuo je nadbiskup – „zemlja je doslovno natopljena krvlju. Vidjeli smo barbarski prizor obezglavljenih koptskih kršćana u Libiji; ispunjene su crkve raznesene za vrijeme liturgijskih slavlja u Iraku, Nigeriji i Pakistanu; starodrevne su kršćanske zajednice prognane iz svojih domova u dolini Ninive; kršćanski su studenti smaknuti u Keniji“. Kao što navodi izvještaj Pew istraživačkog centra za 2014. godinu, kršćani su najprogonjenija vjerska skupina na svijetu – kazao je nadbiskup.

Između 2006. i 2012. godine, kršćane se progonilo ili diskriminiralo u 151 od 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda. „To pokazuje“ – naglasio je mons. Auza – „kolektivni neuspjeh ove međunarodne organizacije, čiji je prvotni cilj zaštita narodâ od biča nasilja i nepravednih napada“.

Stanje vjerske slobode osobito je loše na Bliskome istoku. U Iraku je prisutnost kršćana drastično opala: s dva milijuna su pali na manje od četvrtine tog broja i tamošnji se vjernici osjećaju posve napuštenima. Nestanak kršćana na tom području nije samo vjerska tragedija – dodao je nadbiskup – već i gubitak bogate baštine koja je neizmjerno pridonijela tamošnjem društvu.

Na koncu je stalni promatrač Svete Stolice podsjetio da je prošloga mjeseca u Ženevi 65 zemalja potpisalo deklaraciju o zaštiti ljudskih prava kršćanâ i drugih zajednicâ – osobito na Bliskome istoku – i da je to prvi put kako su kršćani spomenuti kao kategorija čija se prava imaju štititi. Nadbiskup je potaknuo na hitno djelovanje „prije nego li bude prekasno“ jer, kako je rekao, „progonjeni kršćani u čitavome svijetu […] računaju na nas i mole nas da se više založimo kako bismo ih spasili od progona“.

Miodrag Vojvodić/Radio Vatikan|Bitno.net