Eutanazija djeca

Belgijska vlada usvojila je nedavno zakon u kojem će se u toj državi moći eutanazirati djeca, ali neki od tamošnjih liječnika sada idu i korak dalje, prema potpunoj legalizaciji ubojstva – prof. Jean-Louis Vincent, nekadašnji čelnik Udruge liječnika za intenzivnu terapiju predložio je da liječnik može donijeti odluku o eutanaziji pacijenta bez njegove suglasnosti, izvijestili su mediji.

Kako je prof. Vincent krajem prošlog mjeseca u komentaru za dnevni list Le Soir napisao, eutanazija bez suglasnosti pacijenta prakticira se već sada i to puno učestalije nego eutanazija na zahtjev. U takvoj eutanaziji liječnik ne prekida terapiju pacijentu, nego mu pojačava dozu sedativa koja mu smanjuje bol, ali i ubrzava smrt. To se radi, nastavio je liječnik, u situacijama kada “kvaliteta života nije zadovoljavajuća, te nema šanse za njezin popravak”. Inače, današnja palijativna skrb došla je na tu razinu da bol pacijenta može biti spriječena u svakoj situaciji. Problem je naravno, a to zagovornici eutanazije nikada neće otvoreno navesti kao svoj argument, da je takva skrb skuplja opcija od ubijanja bolesnika.

Vratimo se na teze liječnika koji je šef Odjela intenzivne terapije u bolnici Erasmus u Bruxellesu i koji tvrdi da stručnjak treba odlučivati o životu svojih pacijenata. Doktor se, nastavlja Vincent treba “konzultirati s obitelji pacijenta, jer je jedan od ciljeva eutanazije da se bolesnik može “oprostiti od obitelji”. To, valjda, znači da liječnik brzinu s kojom će ubiti svog pacijenta treba dogovoriti s njegovim najbližima. Sve ovo, tvrdi Vincent, ima potporu većine belgijskih liječnika. Udruga za intenzivnu terapiju kojoj je on nekada bio na čelu također to podržava.

Iz svega ovoga je jasno da kultura smrti i njezini zagovornici neće stati na nedavno donesenom zakonu. Pročitajte komentar naše kolumnistice Nikoline Nakić koja je nedavno pisala baš o tome.

G. An. | Bitno.net