12243125_961718797208436_6771315213174829901_n

Skup u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Zagrebačke nadbiskupije jedan je od najozbiljnijih i najsustavnijih znanstvenih simpozija održanih na temu hrvatskog blaženika i problematike povijesnog konteksta u kojem je on djelovao u vrijeme Drugog svjetskog rata.

U ponedjeljak 23. studenoga 2015. godine u 18 sati u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu (Kaptol 29a), u dvorani Vijenac, uoči znanstvenog skupa o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, dr. sc. Esther Gitman održat će predavanjeDr. Alojzije Stepinac, nadbiskup zagrebački na suđenju organiziranom od strane Titovog režima, povjesničari i sadašnja srpska vlast”.

Osnovicu predavanja doktorice Gitman činit će preporuka nadbiskupa Stepinca iz 1941. koju je poslao dušobriznicima, a odnosi se na građanske vlasti koje su prisiljavale vjerske prijelaze pravoslavaca u Hrvatskoj i u tom pogledu činile različite nepravilnosti. Za predavanje je osiguran simultani prijevod.

Podsjetimo, doktorica Esther Gitman doktorirala je na City University of New York, a spoznaje svog istraživanja sažela je u knjizi “Kad hrabrost prevlada” koju je objavila 2011. godine Kršćanska sadašnjost. Knjigu obrađuje temu spašavanja i preživljavanja Židova u NDH te ulozi zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u tom razdoblju. Poglavlje koje se odnosi na blaženog Alojzija Stepinca možete pročitati OVDJE.

Nakon predavanja bit će otvorena izložba „Alojzije Stepinac u slici i riječi“ na kojoj će govoriti izv. prof. dr. sc. Frano Dulibić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

Autori izložbe doc. dr. sc. Mario Keva, doc. dr. sc. Tomislav Anić i Suzane Obrovac Lipar, prof. ističu kako se izložbom želi prikazati obrazac oblikovanja javnoga mnijenja kojega je Komunistička partija Jugoslavije provodila putem dvaju satiričkih listova: zagrebačkog Kerempuha i beogradskog Ježa u razdoblju od 1945. do 1946. godine.

Naočigled karikature na neprimjeren način prikazuju nadbiskupa Alojzija Stepinca kao suradnika ustaškog režima i neprijatelja odnosno kočničara razvoja novog društvenog poretka. Karikatura je bila usmjerena prema oblikovanju javnog mnijenja čije je obrazovanje, odnosno stupanj pismenosti iziskivao da slikovni dio karikature nadopuni njezin tekstualni dio. Nepismenom puku bilo je lakše nametnuti ideje o novom poretku kroz vizualni izričaj.

Autori izložbe htjeli su kao svojevrsni odgovor na karikaturalni dio izložbenog postava predstaviti 27 dokumenata opsegom od jedne, pa do desetak stranica teksta, čija je temeljna nakana pobijanje negativnog efekta koje postižu karikature. Bitno je osobito napomenuti kako se radi o reprodukcijama i prijepisima izvornika nastalih djelovanjem zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u ratnim okolnostima (14. svibnja 1941. do 14. travnja 1945.). Izložbeni postav će, osim dokumenata nastalih djelovanjem nadbiskupa (zapisi, propovijedi protiv rasne politike, intervencije kod vlasti NDH, prosvjedi upućeni Poglavniku i pojedinim ministrima), sadržavati i prijepise dokumenata u kojima postoje svjedočanstva drugih osoba o djelovanju nadbiskupa Stepinca u korist Srba (francuski generalni konzul iz Zagreba, dopisi Special Operation East, kardinal Maglione itd.) kao i prijepise dokumenata zahvale za nadbiskupove intervencije u korist Srba.

Idući dan, u utorak 24. studenoga 2015. godine u dvorani Vijenac u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, Kaptol 29a u Zagrebu počinje sam znanstveni skup.

U četiri planirana bloka predavanja svoja izlaganja održat će doc. dr. sc. Ivica Šute (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), doc. dr. sc. Tomislav Anić (Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb), dr. sc. Mario Jareb (Hrvatski institut za povijest, Zagreb), dr. sc. Milan Koljanin (Institut za suvremenu istoriju, Beograd), dr. sc. Radmila Radić (Institut za noviju istoriju Srbije, Beograd), prof. dr. sc. Miroslav Akmadža (Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Slavonski Brod), prof. dr. sc. Jure Krišto (Hrvatski institut za povijest, Zagreb i Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb), doc. dr. sc. Mario Kevo (Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb), dr. sc. Robin Harris (Centar za obnovu kulture, Zagreb), mons. Juraj Batelja (postulator kauze za proglašenje blaženog Alojzija Stepinca, Zagreb).

Nakon izlaganja uslijedit će diskusija u kojoj će uz sve predavače sudjelovati i publika.

Detaljan program i raspored predavanja možete naći OVDJE.

Bitno.net