Latinski

Prošlu je subotu papa Benedikt XVI. s motu proprio ustanovio Papinsku akademiju za latinitet, čija je svrha – kako je rekao – promicati službeni jezik Crkve, kojemu prijeti površno poznavanje. Predsjednikom akademije Sveti je Otac imenovao glasovitog stručnjaka za latinski jezik profesora Ivana Dionigija, rektora bolonjskog veleučilišta Alma Mater Studiorum, koji je u razgovoru za Radio Vatikan rekao da je neizmjerno zahvalan Svetomu Ocu na iskazanom povjerenju.

Na primjedbu da je kardinal Ravasi upozorio kako bi i u Crkvi mogao izumrijeti latinski jezik, rekao je da se latinski jezik ima učiti u svim vjerskim zavodima, naročito u sjemeništima. Nezamislivo je da netko tko ne poznaje latinski bude zaređen za svećenika, ne samo stoga jer su tim jezikom govorili crkveni oci i jer je bio znakom sveučilišta nego i jer su crkveni oci pisali na latinskom. Akademija će dakle u prvom redu promicati učenje latinskoga jezika, osim toga uspostavit će most sa svijetom sveučilišta i nastojati stvoriti prostor za klasičnu kulturu, ne samo latinsku nego i grčku, pokušat će dakle oživjeti trokut Atena – Jeruzalem – Rim – istaknuo je profesor Ivano Dionigi.

Govoreći o zanimanju za latinski jezik, rekao je da se sve više ljudi zanima za klasičnu kulturu. Valja po svaku cijenu promicati klasične tekstove koji su vrlo aktualni, koji odolijevaju svakom vremenu i modi, primjerice djela svetoga Augustina, Seneke i Lukrecija osobama govore jezikom koji je teško naći u današnjem izražavanju – ustvrdio je profesor Dionigi.

Na upit o promicanja učenja latinskog jezika, rekao je da se bez latinskog jezika ne može shvatiti naša kultura. Sva su kulturna dobra, cijeli Zapad i svekolika umjetnost i književnost natopljeni latinskim jezikom. Kako se može razgledati neki muzej, gledati neku sliku ili skulpturu ako se ne razumije latinski. Ako se iz ljubavi ne uči latinski treba ga se učiti iz oportunizma jer bez njega ne možemo shvatiti svoju kulturu – zaključio je profesor Dionigi. (rv/bitno.net)