Bila je to zadnja scena koju je Angelina Jolie trebala snimiti za svoj novi film koji je režirala – “Nesalomljivi”. Film je priča o Louisu Zamperiniju, olimpijskom maratoncu i veteranu Drugoga svjetskog rata koji je preživio nesreću svog borbenog zrakoplova, 47 dana plovljenja na plastičnom čamcu nasred Pacifika i okrutne uvjete japanskog zarobljeništva. Zamperini je nakon svega što je proživio počeo patiti od PTSP-a, a njegov život i brak spasila je njegova kršćanska vjera koju je otkrio u tim vremenima borbe s teškim sjećanjima, nakon rata.

Hollywoodska zvijezda Jolie bila je fascinirana njegovom pričom, a nakon što ga je upoznala odlučila je napraviti film o njemu koji će svoju premijeru doživjeti nakon Nove godine.

I tako je snimala posljednju scenu – na otvorenom i trebalo joj je sunce. A taj dan kiša je uporno padala na setu u Australiji. Cijela ekipa gledala je u redateljicu, očekujući njezinu odluku. Ona je odlučila napraviti nešto potpuno netipično za nju, ateistkinju, ali u skladu s onim što bi junak njezina filma napravio – kleknula je i pomolila se za sunce. Što se dalje dogodilo, ispričala je Zamperinijeva kći Cynthia Garris koja je bila nazočna.

“Ona nije vjernica i nikada se nije molila. Ali, taj put je rekla – napravit ću ono što bi Louis napravio. Kleknula je i molila se, svi su to vidjeli. I – prestalo je kišiti, pojavilo se sunce i duga. Rekla je, idemo snimati, a onog trenutka kada su snimili scenu, počelo je ponovno kišiti”, rekla je Garris.

Priča možda može zvučati kao promotivni trik, ali ispričala ga je osoba u čiju vjerodostojnost ne treba sumnjati, a prenijeli su to svi značajniji kršćanski portali u SAD-u.

Sama Garris tvrdi kako je taj događaj tek detalj u kompleksnom odnosu između njezina oca i hollywoodske glumice. Zamperini je ostavio veliki utjecaj na Jolie, nakon što su se upoznali između njih je došlo do velikog prijateljstva, a njegova kći tvrdi kako je glumicu dojmila i nepokolebljiva kršćanska vjera njezina prijatelja, čije je dobre plodove htio prenijeti i onima koji ne vjeruju.

“Ispričat ću vam, kada je moj otac umro u srpnju ove godine, ona je došla u bolnicu gdje je cijela obitelj bila okupljena. Pokazala je prema gore i rekla nam: Znam da je s nama, znam da je s Bogom. Ponekad mislim kako Bog ima plan za Angelinu, kako je trebala upoznati Louisa i snimiti ovaj film koji će je odvesti životu koji će voditi Svemogući”, smatra Garris.

Kako će film biti primljen, tek treba vidjeti. Jolie, koja je i prije režirala, opisala ga je kao svoj najzahtjevniji film dosad. Rađen je prema knjizi o Zamperinu, a adaptaciju za veliki ekran napravila su braća Joel i Ethan Coen, koje znamo samo po dobrome.

Ono što je već sada jasno jest da film nema eksplicitnu kršćansku poruku, ali progovara o univerzalnim vrednotama vjere i oprosta, koja može korespondirati sa svim ljudima, bili religiozni ili ne. Kako Jolie kaže, sam Louis Zamperini je tako htio, jer su i njegovi motivacijski govori kojima se bavio veći dio svog života nakon obraćenja bili takvi – kršćanin koji nudi poruku ljubavi i vjere na način koji svi mogu razumjeti.

Goran Andrijanić | Bitno.net