“On nas izbavi iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo Sina, ljubavi svoje, u kojemu imamo otkupljenje, otpuštenje grijeha.”

Otkupiti znači izbaviti otkupninom. Otkupiti zarobljenika znači platiti otkupninu za njega kako bi mu se vratila sloboda. “Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha.” Ove Kristove riječi čuli smo u današnjemu evanđelju. Nakon istočnoga grijeha živjeli smo kao zatvorenici, robovi grijeha i sotone, bez mogućnosti da dosegnemo nebo. Isus Krist, savršeni Bog i savršeni Čovjek, oslobodio nas je plativši otkupninu svojom krvlju koju je prolio na križu. Tako je preobilno isplatio dug kojim nas je Adam opteretio počinivši istočni grijeh, kao i dug za sve osobne grijehe koje su ljudi počinili ili će počiniti do kraja svijeta. On je naš Otkupitelj, a njegov čin naziva se otkupljenje i oslobođenje, jer nam je tim činom uistinu izborio slobodu djece Božje.

Isus Krist oslobodio nas je od grijeha i na taj način iskorijenio uzrok svih zala, omogućivši tako potpuno oslobođenje čovjeka. Tek sada dobivaju puni smisao riječi psalma: “Dominus illuminatio mea et salus mea, quem timebo? – Gospodin mi je svjetlost i spasenje, koga da se bojim? […] Nek’ se vojska protiv mene utabori, srce se moje ne boji; nek’ i rat plane protiv mene, i tada pun sam pouzdanja.” Da nije uništen sam korijen zla – grijeh, čovjek ne bi nikada bio uistinu slobodan i ne bi se mogao suprotstaviti zlu. Isus je dobrovoljno prihvatio patnju i život u siromaštvu da bi nam pokazao kako tjelesna patnja i nedostatak materijalnih dobara nisu pravo zlo. Postoji samo jedno istinsko zlo kojega se trebamo bojati i koje, s pomoću Božje milosti, trebamo izbjegavati – grijeh. To je najgora vrsta ropstva, jedino istinsko poniženje ljudskoga roda i svakoga pojedinog čovjeka.

Druga zla koja muče čovjeka moguće je pobijediti – djelomično u ovome životu, a potpuno u drugom – samo stoga što smo oslobođeni od grijeha. Štoviše, tjelesne nevolje: trpljenje, bolest, umor – ukoliko se podnose zbog Krista, postat će istinsko blago za čovjeka. Ovo je najveća revolucija koju je donio Krist, a može se razumjeti samo u molitvi i u svjetlu vjere. Reći ću ti što je istinsko blago na zemlji, kako ti ne bi promaklo: glad, žeđ, vrućina, hladnoća, bol, sramota, siromaštvo, usamljenost, izdaja, kleveta, zatvor…

Trebali bismo se stoga upitati smatramo li doista bol, tjelesnu ili moralnu, onim blagom koje nas povezuje s Kristom. Jesmo li naučili posvetiti je ili se, naprotiv, stalno žalimo i prigovaramo? Znamo li spremno i radosno prikazati Bogu mala mrtvljenja, bilo svojevoljna, bilo ona koja se neočekivano pojave tijekom dana?

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

[facebook]Ako ne želiš propustiti sutrašnju poticajnu meditaciju klikni like[/facebook]