Gospodinova Majka – moja Majka – i žene koje su slijedile Isusa iz Galileje, nakon obavljena ukopa i iskazivanja doličnog poštovanja, napustile su grob. Pala je noć.

Sve je gotovo. Djelo našega Otkupitelja je dovršeno. Sada smo djeca Božja, jer Isus je umro za nas i njegova nas je smrt otkupila.

Empti enim estis pretio magno! (1 Kor 6,20). Ti i ja smo otkupljeni za visoku cijenu.

Život i smrt Kristovu prenesimo u svoj život. Treba umrijeti kroz žrtvu i pokoru da bi Krist po ljubavi živio u nama. A tada slijedimo Kristov put sa željom da postanemo suotkupitelji svih duša. Moramo dati život za druge. Jedino tako živjet ćemo životom Isusa Krista; postati s njim jedno.

Ne znamo gdje su se apostoli nalazili one večeri kada je pokopano tijelo Gospodinovo. Možda su tumarali uokolo, izgubljeni i zbunjeni, bespomoćni, dezorijentirani i puni tuge.

Ako su već u nedjelju bili ponovno na okupu, to je zato što su u subotu, a možda i u petak navečer, otišli posjetiti Blaženu Djevicu. Njezina vjera, nada i ljubav štitile su Crkvu koja se rađa, slabu i uplašenu. Tako je rođena Crkva: pod zaštitom Isusove Majke. Još od početka ona je bila Utjeha žalosnih i onih u nevoljama. Ta subota kada su svi izvršavali obvezu blagdanskoga odmora “kako nalaže zakon”, za Gospu nije bio tužan dan: okončano je trpljenje njezina Sina. Ona vedro očekuje trenutak uskrsnuća.

Uvijek se možemo obratiti Blaženoj Djevici, tom vječnom svjetlu našega života, a osobito u situacijama kada smo napustili Krista i osjećamo se dezorijentirano i izgubljeno, poput apostola, jer smo se udaljili od žrtve i križa. Ona će nam vratiti nadu. Ovako joj se obraća sveti Ivan Damaščanski: “Odmor si za umorne, lijek za bolesne, luka za izgubljene u nevremenu, oprost za grješnike, slatka utjeha žalosnima, pomoć onima koji za pomoć mole.” Uz nju ćemo se pripraviti živjeti neizmjernu radost uskrsnuća.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan). Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.