Naš kolumnist Nikola Kuzmičić potaknut nagradom igrom portala bitno.net, napisao je svjedočanstvo o prvim jaslicama njegove obitelji.

Jaslice

Prve godine braka, do trenutka kad se trebao roditi naš prvi sin, moja supruga i ja živjeli smo u skučenom unajmljenom stančiću. Kad nam se približio Božić shvatili smo da nećemo tog badnjaka kititi bor. S tim smo se pomirili, ali od jaslica nismo htjeli odustati. Pronašli smo figurice svete obitelji i životinja visoke svega nekoliko centimetara. A onda smo napravili štalicu. Dugu jedanaest, visoku deset i duboku šest centimetara.

Napravili smo je od prirodnih materijala, s puno pažnje i ljubavi. A kad je sve bilo gotovo, na zidu štalice smo nalijepili – križ.

Križ u štalici ne želi provocirati niti stvarati ugođaj, nego želi produbiti vjeru.

Kršćanstvo nije proizvoljna partikulacija, pabirčenje po načelima vjerovanja i življenja, nego cjelovito opredjeljenje za Onoga kojemu smo povjerovali. Kršćanstvo je cjelina. U svakom kršćanskom slavlju spominjemo se cjelokupnoga otajstva spasenja i u tom svjetlu cjelovitosti ističemo pojedini trenutak.

Živeći tu cjelovitost, svaki pojedini kršćanin zna da se nalazi na putu. Zna da je dio puta prošao, a da je dio pred njim. Radi se o životnom putu približavanja susretu s Kristom, ali i o putu rasta u savršenstvu.

[facebook] Želiš još svjedočanstava? Klikni like! [/facebook]

Na tom putu smo već upoznali utjelovljenje Krista, njegovu muku, križ i uskrsnuće. Poznajemo otajstva spasenja. Valja nam uložiti napor da ta spoznaja ne bude samo spoznaja umom, odnosno da ne budemo oni koji su samo informirani o onome što se dogodilo u ono vrijeme. Pozvani smo Krista upoznati srcem i djelotvornom ljubavlju. Tko god ne osjeti potrebu promijeniti svoj život i prilagoditi ga Božjoj volji nije istinski upoznao Boga. Tko ne osjeti potrebu da djelotvornom ljubavlju prema bližnjima u potrebi živi svoju vjeru, nije istinski upoznao Boga.

Živeći svoju vjeru kroz opredjeljenje, promjenu života i djelotvornu ljubav, punimo se Božjom milošću koja može učiniti da postanemo dionici slave što nam je utjelovljeni Krist omogućio svojim opredjeljenjem, životom i ljubavlju.

 Nikola Kuzmičić