Marian je kroz svoj projekt praštanja uspjela razviti suosjećanje prema ubojici Rosemary West, koja je imala stravično djetinjstvo, jer je odrasla u obitelji zlostavljača

Foto: YouTube /screenshot

Serijski ubojica Fred West je između 1967. i 1987. godine ubio najmanje 12 žena, uključujući i članove svoje obitelji, a u zločinima mu je pomogla njegova druga supruga Rosemary, donosi Aleteia. Njihova ubojstva su bila brutalna, a kako bi ih prikrili, tijela žrtava su zakopali u zemlju oko svoje kuće u mjestu Gloucestershireu u Engleskoj, koja je kasnije postala poznata kao „kuća horora“.

Među njihovim žrtvama bila je i Lucy Partington, studentica engleske književnosti, koja se smatrala nestalom od 27. prosinca 1973. godine. Njezina obitelj punih 20 godina nije znala sudbinu 21-godišnje studentice.

Nedavno je njezina sestra Marian pred kamerama BBC-a ispričala kako je uspjela oprostiti serijskim ubojicama koji su teškim zločinima šokirali cijelu Britaniju. Najprije je priznala kako se borila s burom emocija, pa čak i “ubilačkim gnjevom”, kada je shvatila da bi u osveti čak mogla i ubiti. Međutim, 2004. godine se uključila u Projekt praštanja (Forgiveness Project), gdje se od sudionika traži da ispričaju svoje bolne priče kako bi uspjeli pronaći nadu, empatiju i razumijevanje za ljude koji su ih povrijedili.

Marian je kroz svoj projekt praštanja uspjela razviti suosjećanje prema ubojici Rosemary West, koja je imala stravično djetinjstvo, jer je odrasla u obitelji zlostavljača. Ubojicu svoje sestre Marian je počela gledati drugim očima, kao ljudsko biće, pa je naposljetku donijela zavjet kako će se truditi pokušati oprostiti bračnom paru West.

„Čini mi se da je njezina duša bila toliko osiromašena da nije znala živjeti nikako drukčije nego strašno okrutno. Život joj je bio lišen istine, ljepote i ljubavi… Hoće li ikada upoznati svetost života?“ izjavila je Marian. Marian se u potrazi za oprostom, oslanjajući se na Bibliju, uspjela suočiti s patnjom i teškim mislima. „Lucyn život je bio svet. Kroz taj proces praštanja i prihvaćanja sam morala odvojiti Lucy kao osobu, kao svoju sestru, od svega što joj se dogodilo“, objasnila je Marian.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net