Edmond Ilg postao je tata 1986. godine kada mu se rodio sin Philip. Međutim, 34 godine poslije, 21. lipnja ove godine, postao je svećenik, odnosno – otac Edmond. Toga je dana, naime, zaređen za svećenika nadbiskupije Newmark.

Znakovito je da je ovo svećeničko ređenje organizirano na američki Dan očeva. Na ređenju je sudjelovao sin Philip – koji je također svećenik! Mlađi svećenik u obitelji Ilg zaređen je još 2016. godine u nadbiskupiji Washington.

Edmond Ilg nikada nije mogao ni pomisliti da će jednoga dana biti svećenik. Bio je oženjen, radio je kao inženjer i imao je uspješnu poslovnu karijeru. Kada je 2011. njegova supruga preminula od karcinoma, počeo je razmišljati o novom pozivu.

Zanimljivo je da 72-godišnji gospodin Edmond uopće nije odgojen kao katolik. Kršten je u luteranskoj crkvi i do dvadesete godine nije redovito odlazio u crkvu. Onda je u jednom kafiću upoznao svoju buduću suprugu Constance. Još prije vjenčanja postao je katolik i počeo je redovito sudjelovati na nedjeljnim svetim misama. Par se vjenčao 1982. godine.

Nakon njezine smrti Edmond se priključio Neokatekumenskom putu i otišao na misijsko iskustvo. Za CNA je izjavio kako tada još nije ni pomišljao na svećeništvo. Kao misionar služio je u jednoj župi u New Jerseyu, gdje je 2013. godine bio uključen i u organizaciju putovanja na Svjetski dan mladih u Rio de Janeiru. Upravo se tamo obratio svojem katehistu ovim riječima: „Mislim da imam poziv.“ Nakon toga je ušao u sjemenište.

Njegov sin, otac Philip, za CNA je ispričao kako je nakon majčine smrti pomislio da će se njegov otac zarediti. „Ustvari, prva misao koja mi je prošla kroz glavu u sobi, gdje je mama preminula, jest da će moj tata postati svećenik. Ne znam otkuda se to pojavilo“, kaže otac Philip.

Objašnjava kako njegov otac nikada nije bio tip ljudi koji će samo zarađivati novac, nego je „imao misiju“. „Dugo nikome nisam priznao što sam toga dana pomislio. Bio sam siguran da će ta misao, ako je od Boga, sigurno donijeti plodove“, objašnjava mladi svećenik.

Inače, prvo mjesto na kojem će njegov otac služiti kao svećenik jest upravo ona župa u kojoj je djelovao kao misionar. „U tu župu sam tada došao bez namjere da postanem svećenik. Isto tako, kardinal nije mogao znati da će me poslati na mjesto gdje se rodio moj svećenički poziv“, objašnjava svećenik Edmond.

This was the scene yesterday outside the Cathedral Basilica of the Sacred Heart in Newark following the ordination of 10 priests. #Ordination

Objavljuje Archdiocese of Newark u Ponedjeljak, 22. lipnja 2020.