“Svaka osoba vrijedi više od onog najgoreg što je napravila. Bez obzira na vlastite grijehe, svatko zaslužuje dostojanstvenu smrt.”

Riječi su to sestre Gerard Fernandez, redovnice iz Singapura koju je BBC uvrstio na svoju “100 Women” listu najutjecajnijih i nadahnjujućih žena u 2019.

Sestra Gerard Fernandez, članica Kongregacije Dobrog pastira, velik je dio svog života posvetila zatvorenicima, osobito onima koji su osuđeni na smrtnu kaznu. Tijekom gotovo 40 godina, njih 18 ispratila je na vješala.

Premda se pastoralu zatvorenika pridružila 1977. tek će 1981. po prvi puta duhovno pratiti i tješiti osobu nad kojom je izrečena smrtna kazna.

Ta prva bila je Tan Mui Choo, optužena da je sa svojim suprugom Adrianom Limom i njegovom ljubavnicom Hoe Kah Hong ritualno ubila dvoje djece.

Slučaj koji je zgrozio Singapur, grad-državu u jugoistočnoj Aziji, privukao je pozornost sestre Gerard nakon što je shvatila da je Tan Mui u mladosti boravila u djevojačkom domu kojim su upravljale upravo redovnice Dobrog pastira.

Sestra Gerard poznavala je Catherine (prvo ime Tan Mui) kao “slatku i jednostavnu djevojku” iz katoličke obitelji.

“Napravila je strašnu pogrešku”, poručila je redovnica za BBC, dodavši: “Ražalostilo me kad sam prvi put čula vijest, ali sam znala da ju moram vidjeti.”

Sestra je sedam godina posjećivala i pratila Tan Mui, provodeći vrijeme s njom u razgovoru i molitvi. To im je, kaže, pomoglo da se ponovno povežu i bolje razumiju.

“Bila sam tu kako bih podržala Catherine i ona je znala da sa mnom može razgovarati. Vjerujem da ju je to oslobodilo iz njenog mentalnog zatvora.”

Dana 25. studenog, 1988. godine Tan je trebala biti obješena. Obukla je plavu haljinu, opasanu pojasom te cipele koje su pasale uz nju.

“Bila je vrlo mirna”, prisjeća se sestra Gerard koja je osuđenicu držala za ruku tijekom njezine posljednje šetnje – prema vješalima – pjevajući joj omiljenu kršćansku pjesmu ‘How Great Thou Art‘ (hrv. Kako si velik) dok je ulazila u prostoriju s vješalima.

“Čula sam ju dok se uspinjala spiralnim stubištem i osjetila kad je poluga bila povučena. Vrata u podu su se otvorila i tada sam znala da Catherine više nije s nama.”

Redovnica Gerard Fernandez vjeruje kako je tješenje osuđenika na smrtnu kaznu dio njezinog poziva.

“Osuđenici na smrt trebaju veliku psihološku, emocionalnu i duhovnu potporu. Htjela sam im pomoći da shvate kako će uz oprost i ozdravljenje imati mogućnost odlaska na bolje mjesto.”

O susretu sestre Gerard Fernandez i Catherine Tan Mui Choo snimljen je snažan kratkometražni igrani film kojeg je režirao singapurski redatelj Chai Yee Wei. Film vas neće ostaviti ravnodušnim:

Tino Krvavica, BBC | Bitno.net