Anita i Ronnie bili su dobro svjesni opasnosti s kojom se suočavaju nakon što su kao misionari otišli u Libiju. Unatoč bombardiranju koje je pred njihovim očima uništavalo tu zemlju, njihova vjera ih je tjerala da nastave sa svojim radom. U konačnici, baš ta vjera je stvorila odluku o seljenju u Libiju kako bi ”pokazali libijskom narodu Božju ljubav i opraštanje”.

Nakon što je više od godinu dana radio kao profesor kemije u Internacionalnoj školi Benghazi, 5. prosinca 2013. godine 33-godišnjeg Ronnieja ubila su četvorica neidentificiranih počinitelja iz jurećeg crnog Jeepa.

Anita je ostavši sama s njihovim sinom bila u velikoj tuzi, ali je uspjela smoći snage i odgovoriti ubojicama svog muža i cijelom libijskom narodu otvorenim pismom, koje u nastavku donosimo u cijelosti:

Moj muž i moj najbolji prijatelj Ronnie Smith volio je libijski narod. Više o godinu dana radio je kao profesor kemije u školi u Benghaziju, i rado bi podario još mnoge godine Libiji da mu nepoznati ubojice nisu oduzeli život.

Ronnie i ja došli smo u Libiju jer smo vidjeli ne samo patnju vašeg naroda nego i nadu; htjeli smo vam pomoći izgraditi bolju budućnost. Libija je bila puno drugačija od onoga što smo dotad poznavali, ali bili smo vrlo uzbuđeni upoznati libijsku kulturu. Ronnie je isto kao i ja sve više volio vas i vaš način života. Ronnie je zaista bio ”najbolji prijatelj Libije”.

Obitelj i prijatelji kod kuće su bili zabrinuti o našoj sigurnosti, kao i neki od vas. Nebrojno puta smo o tome razgovarali. Međutim, smatrali smo da je libijski narod vrijedan rizika i ostali smo. Čak i nakon svega ovoga, ne sumnjam da bismo oboje ponovno donijeli istu odluku.

Ronnie vas je sve jako volio, a posebice svoje učenike. Volio se šaliti s vama, pričati priče o vama, pomagati vam s vašim životnim nedaćama i tjerati vas da postanete ono što možete biti. Činio je sve što je mogao kako bi skrušeno i časno živio svoju vjeru unutar zajednice drugačije vjeroispovijesti.

Njegovim ubojicama: Volim vas i opraštam vam.

Kako bih mogla drugačije? Isus nas je učio da ”ljubimo svoje neprijatelje”, a ne da ih ubijemo ili tražimo osvetu. Isus je dao svoj život iz ljubavi prema svojim ubojicama i prema nama danas živućima. Njegova smrt i uskrsnuće stvorili su nam put mira i opraštanja kojim stižemo do Boga. Zbog toga što je Isus učinio, Ronnie je sada s njim u raju. Isus nije došao samo da nas odvede u raj, nego i da donese mir i ozdravljenje na Zemlju. Ronnie vas je volio jer vas Bog voli. Ronnie vas je volio jer je Bog njega volio, ali ne zato što je Ronnie super, nego zato je što je Bog velik.

Libijskom narodu: Očekivala sam da će nam Bog dati srce puno ljubavi prema vama, ali nikad nisam očekivala da ćete vi nas toliko voljeti. Došli smo vas blagosloviti, ali vi ste nas blagoslovili još više. Hvala vam. Hvala vam na vašoj podršci i ljubavi prema Ronnieju, našem sinu Hošei i prema meni. Od Ronniejeve smrti moja ljubav prema vama narasla je na način koji nisam mogla ni zamisliti. Osjećam veću bliskost s vama sada nego ikada prije.

Čujem ljude kako s mržnjom, bijesom i okrivljavanjem pričaju o Ronniejevoj smrti, ali to nije ono što bi Ronnie htio. On bi htio da nam njegova smrt bude prilika za iskazivanje ljubavi i opraštanja jednih prema drugima, jer nas je tako Bog naučio.

Željela bih da cijeli narod Libije zna da se molim za mir i napredak Libije. Neka Ronniejeva krv prolivena na libijskom tlu potakne mir i povezivanje libijskog naroda s Bogom.

S poštovanjem

Anita Smith

Izvor: Aleteia.org