Dobro sam poznavala oca Antića. Punih petnaest godina bio mi je ispovjednik i duhovni vođa. Očinski se brinuo i u svemu mi pomagao. Mislio je čak i na moje ispite. Znao je uzeti u ruke i moj indeks, pogledati što sam sve upisala, ali i što sam položila. Zanimale su ga ocjene. Ostao mi je u pameti jedan slučaj koji neću lako zaboraviti.

Prijavila sam ispit iz nekog predmeta. Nisam se dobro spremila, pa sam htjela odustati. Zamolim dobru prijateljicu da ode k profesoru i da mu kaže kako ja ne mogu nikako doći na ispit jer sam bolesna. A i bila sam stalno boležljiva, ali toga dana baš sam se dosta dobro osjećala. Poslijepodne došla mi je kolegica i javila mi kako je sve sretno izvela. Profesor je jednostavno zapisao da sam odustala od ispita. Već sam u pameti odredila novi rok za ispite. Sutradan izjutra dođe neka časna sestra po mene kući da me zove otac Antić. Nisam se nimalo iznenadila jer je on dosta često slao po mene. Uvijek mu je nešto trebalo.

Kad sam se pojavila na vratima njegove sobice ozbiljno me je pogledao i upitao: “Zašto niste išli na ispite? Tko vam je dozvolio da odustanete? Drugi put nemojte bez dozvole tako nešto učiniti. Zapamtite, da ste išli na ispit, dobili biste lijepu ocjenu, a ovako ćete jedva jedvice izvući – dovoljan.”

Tako se i dogodilo. Puna dva mjeseca sam se spremala, a na ispitu sam jedva izvukla živu glavu. Kada sam mu donijela index pogledao je ocjenu a onda i mene pogledao, oborio oči i… čula sam tihi: “Hvala Bogu!”

Zagrebačka liječnica

(“Dobri otac Ante Antić” – glasilo vicepostulature sluge Božjeg fra Ante Antića/broj 2-3, Zagreb 1976.)

Izvor teksta: www.otacanteantic.com