Bila sam u jednoj ljubavnoj vezi, mislim da je to trajalo nekih sedam godina. Koliko god molila Boga i utjecala se Njegovoj prisutnosti (kroz mise, duhovne obnove i tako dalje), bila sam prevarena vlastitim emocijama. Tek nakon oslobođenja od toga, shvatila sam da sam bila žrtva vlastite emocionalne nejasnoće.

Iako fizički udaljeni, bilo nam je ok. No viđali smo se rijetko, a svoju vezu održavali smo nekakvim prijateljskim odnosima. Kako oboje nismo bili svadljivi, i kada bi se pojavili problemi i sumnje, brzo bismo to stavili po strani, i nastavili svatko svojim poslom. Mene je to sve više mučilo, a htjela sam da naša veza završi brakom ili da se barem zaručimo, ili barem da me prestane mučiti ta zbrkanost. Na jednoj duhovnoj obnovi, zamolila sam Boga da mi pokaže što je Njegova volja u ovome. I očitovao se nakon nekoliko mjeseci.

Kako sam u tu vezu ušla dosta rano po godinama, nije ni čudo da me pogodila takva nejasnoća vlastitih emocija, jer nisam poznavala samu sebe, nisam bila zrela osoba. Kako bih drukčije mogla zasnovati kvalitetan odnos, nego da prvo dobro iščistim sebe, svoje rane iz djetinjstva, upoznam i zavolim sebe, te dopustim Duhu Svetome da osnaži i sazrije u meni? A potom, kompletna i ispunjena, podijelim Kristovu ljubav u meni s nekime, također izgrađenim u Kristu. To nisam tada znala. Ušetala sam u nešto tražeći ljubav. To je bilo osuđeno na propast jer nije bilo ovih pet stvari: nije bilo u Kristu, čistoća, jasnoća, sloboda (bila je navezanost, što po mom iskustvo kod mladića može biti još izraženije nego kod djevojaka), te prema tome nije bila ona prava ljubav muškarca i žene, kakvu bi Bog htio. Tek dugo nakon oslobođenja od te veze, shvatila sam da sam bila zarobljena u emocionalnoj nejasnoći, koja (kasnije sam spoznala) može nastati kada osobe stupe u neke odnose, nedovoljne zrele za to. Ne možemo s nekim graditi nešto kvalitetno, dok nismo kvalitetni kao pojedinci. A onda nečistoća i navezanost još više produbljuju tu nejasnoću. To se može produbiti i npr. flertom s drugim osobama, pa čak i dopisivanjem s krivim namjerama, krivim dodirima i tako dalje.

Oslobođenje od te veze dobila sam nekoliko mjeseci nakon te duhovne obnove gdje sam molila za to, a ukupno nakon nekoliko godina isprekidane molitve za tog dečka i vezu. Bog se napokon očitovao i to napravio veličanstveno. Pomogao mi je preko drugih osoba kojima sam otvorila svoje srce, priznala svoj problem. Napokon. Opet nisam imala dovoljno hrabrosti prekinuti, jer ljudski gledano, izgledalo je kao da nemam dovoljno razloga za to, jer se na van sve činilo ok. A zapravo sam htjela prekinuti nešto što je odavno prestalo biti ljubav, što je postalo dugogodišnje navlačenje i moja zbunjenost, te nikako nije bilo u Kristu. Tjedan dana prije “službenog kraja”, obuzeo me strašan stres, do razine fizičke mučnine, nisam imala apetita, jedva sam obavljala svoje svakodnevne poslove i znam da su mi teško sjedali čak i telefonski razgovori. No kada smo se oprostili, kao da sam poletjela. Bog mi je po tom oslobođenju, koje je uspjelo samo jer sam imala hrpu ljudi koji su tada molili za mene, ali i jer sam i sama bila osnažena svetom ispovijedi, molitvom i postom, ulio brojne druge milosti te do punine ostvarenja doveo i druge brojne molitve koje sam mu predavala. Njegova ljubav pokazala se nevjerojatnom, jer mi je tada, da me dodatno utješi, poslao jednu novu osobu s kojom sam dijelila zaljubljenost neko vrijeme. Poznavajući moje srce, znao je da vjerojatno neću imati dovoljno ljubavi moliti sama za sebe, pa sam molila za tog novog dečka, koji je bio poput mog molitvenog jastuka, a za koga sam molila mjesecima i to na način da ga ne želim za sebe, nego da mu želim sve najbolje, ono što je Božja volja u toj situaciji. Ovaj put sam se oslonila na suradnju s Kristom, a Bog me kroz tu molitvu i lijepe emocije na osobit način oblikovao i tješio. Ljudima oko mene nije bilo jasno kako mogu biti tako dobro i sretno nakon propale ljubavi. No ja sam pronašla, bolje nego ikada prije, milinu ljubavi Božje, te uistinu osjetila milost otkupljenja. Isus se u moj život vratio u slavi, snažniji no ikad.

[facebook]Želiš još svjedočanstava? Klikni like[/facebook]

Mjesecima kasnije je čistio posljedice mojih zbrkanih emocija. Pomogao mi je da oprostim svojoj obitelji i samoj sebi na stvarima koje su mi bile na srcu, a koje pak sama ne bih nikada mogla spoznati. Po Božjoj milosti, te snazi molitve moje zajednice i čestih svetih misa, nisam zapadala u nikakvu depresivnost, pa čak i nedostatke bivših odnosa. Čak sam do te razine bila ispunjena i umirena, da se nekih stvari iz prošlosti ni ne mogu sjetiti. I to ne zato jer zatomljujem, nego jer je snaga Njegova otkupljenja toliko silna, a ljubav toliko velika, da ispuni svaku pukotinu srca i totalno preobrazi čovjeka.

Pitala sam kasnije Boga kako je to dozvolio toliko dugo? Kako nije reagirao ranije? No vjerujući Njegovoj riječi, sigurna sam da je nakon što sam mu svoju situaciju u potpunosti prepustila, odabrao najbolji trenutak kada ću ja moći iznijeti to sve na najbolji način. Jer tako je i bilo. Ispunio me velikim milostima i kao da je sve gdje je On bio djelotvoran u mom životu, poprimilo još veću snagu Njegove slave, i na obiteljskom, poslovnom i osobnom planu.  Ona zaljubljenost koja mi je poslana da mi nadoknadi neke propuštene emocije, koja je bila u Božjim rukama, Gospodin je ublažio a potom i umirio, te me oslobodio toga.

Iako je prošlo dosta vremena od svega toga, meni se pak čini da su godine i godine u pitanju. Bog je uistinu djelotvoran i sve može izvesti na dobro. No slava je još veća, ako mu dopustimo da nas savjetuje i prije donošenja naših odluka. Još mi nije poslao osobu s kojom ću provesti svoj život, ali me svojom ljubavlju ne prestaje oduševljavati i ispunjavati, tako me oblikujući da s nekime uskoro i dijelim Njegovu ljubav. Kada to bude, poslužit ću se s onih svojih pet “uvjeta”, fokusirajući se na glavni, a to je Krist. Jedino po snazi ljubavi Božje, prava ljubav moći će se ostvariti.

S.

Izvor:Duhos.com | Bitno.net