Dopustite mi da vam ispričam o osobi koja je vlastitim očima vidjela toga pustinjaka, dodirnula ga vlastitim rukama. Dogodilo se to 7. kolovoza 1952. godine. U tijeku je bila nova ekshumacija sa svrhom da se jednom zauvijek razbiju sve sumnje i glasine o zadivljujućem fizičkom stanju tijela, sumnje koje su u to doba bile naveliko proširene. Grobnica je ponovno otvorena u nazočnosti velečasnog glavnog priora Reda i pod predsjedanjem kardinala Tapunija. Osnovan je skup od dvanaest nadbiskupa i biskupa, od svećenika i monaha iz toga samostana, od porote sastavljene od medicinskih stručnjaka i od crkvene porote, koji je krenuo otpečatiti grob.

Kako su maljevi, pijuci i poluge tupo udarali u kamen, hermetički zatvoren zid počeo je popuštati. Došao je kritični trenutak. Veliko mnoštvo nestrpljivo je iščekivalo na vratima Samostana. Kako je jedan po jedan kamen padao, osjetiti smo kako napetost raste. Napokon su se vidljivi obrisi staroga lijesa od cinka, koji je već bio prilično oksidirao budući da je bio položen na dva kamena.

Stručnjaci su pregledali udubinu. Bila je suha, osim prostora ispod lijesa koji je bio prekriven vlagom sličnom serumu. Lijes su unijeli u prostoriju i otvorili ga pred očima promatrača u nevjerici.

Što sam vidio? Mrtvaca? Ne! Nisam imao osjećaj da promatram truplo. Taj je čovjek izgledao kao da spava, to je sve. Izgledao je kao monah u crkvenom ruhu koji se odmara. Izvadili su tijelo iz lijesa i posjeli ga. Ruke i noge prirodno su se pregnule, a glava je bila pokretljiva. Ruho su skinuli jer je bilo potpuno mokro. Maleni madrac ispod trupla istrunuo je, a od jastuka su preostala dva komadića. Crkveno ruho, osobito halja, bilo je prošarano krvavim mrljama. Zatiljak mu je još uvijek bio prekriven kratkom kosom, a pod kožom sam vidio vene tamnosmeđe boje.

Svećenici su obukli monahovo tijelo u čistu odoru i iskazali mu štovanje poljupcima u ruku. Zatim su ga stavili u novi lijes od izrezbarene cedrovine. I ja sam mu dodirnuo ruku. Pod prstima sam osjetio njegovu ruku! Bila je mekana, gotovo pulsirajuća i topla. Protresao me čudan ushit. Još uvijek zadrhtim kada se toga sjetim. Tijelo uopće nije imalo mirisa. Nije bilo ni traga propadanju.

A neobjašnjiva tekućina i dalje je curila. Ta se čuda nisu ograničila samo na tijelo. Mnoštvo nije pristizalo u Anaju zbog puke radoznalosti. Ondje se događalo ponovno rođenje vjere, koje me zadivilo i ohrabrilo. Božji Duh koji daje jakost puhao je tim svetim brdom i nadahnjivao duše, usmjeravao ih u ispovjedaonicu, na pričest i krštenje.

Molili su kao jedan i željno iščekivali kao jedan. Bilo ih je iz svih krajeva, svih društvenih slojeva, svih religija – i kršćani i muslimani jednako su vapili pomoć čudotvorca.

Postoji još primjera gdje se ljudsko tijelo u određenoj mjeri opire propadanju. „Ali u ovome slučaju”, objasnio mi je dr. Pige iz Pariza, „transpiraciju se ne može objasniti odstranjivanjem edema – tijelo osobe koja je imala vodenu bolest vrlo se brzo isprazni poslije smrti. Moramo imati na umu daje tijelo oca Šarbela bilo u dodiru sa zrakom na povišenu postolju oko četiri mjeseca te da se znoji i 55 godina poslije smrti, bez naznake da te tekućine više nema, a već je odavno nije trebalo biti.”

Sada će, nedvojbeno, tijelo oca Šarbela počivati u miru u trajnom drvenom lijesu od cedrovine u samostanu u Anaji…

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Sveti Šarbel”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.