“Sjedimo u mješovitom društvu, roštiljamo i priča muškog dijela društva dođe na temu prelijepih i predivnih žena. Moji prijatelji naglas maštaju o tim zamamnim ljepoticama. Ne mogu osporiti ništa rečeno – uistinu su prelijepe, zanosne u svakom FIZIČKOM pogledu. Ma nema, tu se nabrajaju imena žena… koja ima najljepše ruke, noge, lice, oči… I od svake bi uzeli nešto da naprave ”savršenu”. Pa se i cure uključuju u tu ”raspravu” o ”savršenstvu” pa tako dođe red na mene da i ja imenujem najljepšu ženu na svijetu.

I ja k’o iz topa kažem MAJKA TEREZIJA!

…… ???

Tajac!!! Nekome u grlu zastao gutljaj pića, nekome mirisni ćevap s roštilja. Oni koji znaju o kome govorim vjerojatno se pitaju jesam li normalna, a pojedinci koji nikad nisu ni čuli za tu ”ljepoticu” pitaju tko je ona. Budući da je tehnologija na vrhuncu, prijatelj vadi iPhone i progugla slike pa me s nevjericom gleda, da obrazložim svoj izbor.

– Pa eto, ima prelijepe oči – njima u svakome gleda i vidi samo dobro, pune su ljubavi i topline. Ima prelijepe ruke – njima je grlila najodbačenije i najponiženije. Ima i prelijepe noge – njima žuri do svakoga kome treba pomoć, trči, ne staje, stiže do svakoga tko je pozove. A lice? Ima i prelijepo lice – svaka bora je bora smijalica, u svakoj je napisana jedna životna priča, jedno dobro djelo. Ima 87 godina, to išarano lice koje vječno krasi osmijeh, mir, blagost, strpljivost, odricanje, žrtva, toplina, a nadasve ljubav…

… Jutros zvoni telefon, zove prijatelj sa svoga iPhonea.

– Znaš, prijateljice, danas se osjećam savršeno. Čitao sam o onoj tvojoj ljepotici i zamisli ti to – saznam da je na današnji dan umrla. Znaš, dugooo godina nisam bio na misi. I mogu ti reći – jedva čekam nedjelju. Ono je nedjeljom misa???:)

– Da, nedjeljom je misa!!! Ali, ima i danas, jer je spomendan te „svetice ljepotice“.

– A je li??? E onda ću otići danas!

(Na nekom novom susretu i nekom novom druženju uz roštilj, šokirat ću ga informacijom da je misa svaki dan:)”

“Nikada ne dopusti da sretneš nekoga tko nakon susreta s tobom neće biti sretniji.” (Majka Terezija) 

S.K.