Novoimenovani kardinal Katoličke Crkve, nadbiskup Sigitas Tamkevicius, izjavio ja kako je deset godina zatvora u Sibiru preživio zahvaljujući svetoj misi i Blaženoj Djevici Mariji. Papa Franjo je u subotu, 5.listopada, u Kardinalski zbor uvrstio trinaestoricu novih kardinala, a među njima i nadbiskupa Kaunasa koji se istaknuo u svojem služenju Crkvi.

Nadbiskup je rođen 1938. godine te se itekako živo sjeća sovjetske okupacije, ali i kampanje koju je komunistički režim vodio protiv vjernika.

„Sovjeti su htjeli uništiti Litvu i suzbiti vjersku slobodu. Njihov cilj bila je minimalizacija Crkve pa su zatvarali njezine svećenike. U tom trenutku smo počeli razmišljati što bismo mogli učiniti kako bismo se oduprli sovjetskom režimu”, kaže.

Tamkevicius je, u suradnji s još četvoricom svećenika, 1978. godine osnovao Katolički odbor za obranu prava vjernika. Također je uređivao magazin „Kronike Katoličke Crkve u Litvi“ u kojem je redovito izvještavao o stanju Crkve u toj baltičkoj zemlji. Upitan zbog čega je preuzeo tako istaknutu ulogu u razdoblju aktivnog progona Crkve, Tamkevicius odgovora: „Ja sam ušao u Crkvu, ušao sam potpuno. Bio sam jedan od mlađih redovnika u svojoj zajednici, pa sam odlučio kako bih mogao nešto riskirati za Crkvu“, izjavio je.

„Kronike Katoličke Crkve u Litvi su objavljivale priloge o svemu što se događalo. Kada sam započeo s tim poslom, nisam ni znao s koliko ću suradnika KGB-a biti okružen. Mogu samo zahvaliti Bogu što sam Kronike objavljivao punih 11 godina“, svjedoči.

KGB je Tamkeviciusa uhitio 1983. godine. Bio je osuđen na deset godina prisilnog rada i progonstva. Jedan dio kazne odslužio je u Sibiru. Kada je papa Franjo krajem rujna prošle godine posjetio bivšu zgradu KGB-a u Vilniusu, u njegovoj pratnji bio je nadbiskup Sigitas Zamkevicius, inače član Družbe Isusove. U toj zgradi se danas nalazi Muzej okupacije i boraca za slobodu, a u prošlosti je na tom mjestu ubijeno nekoliko tisuća Litvanaca.

Zgrada je najprije služila kao gimnazija, a za vrijeme Drugoga svjetskog rata u njoj je bilo sjedište Gestapa. Nakon povlačenja nacista, u zgradu se uselio KGB, koji je tijekom sovjetske okupacije dao ubiti više od dvije tisuće ljudi te uhititi 300 svećenika, uključujući i nadbiskupa Tamkeviciusa. „U zatvoru sam proveo osam mjeseci i bio sam ispitivan 60 puta. Dakle, svaki drugi dan. Papa Franjo je htio posjetiti korijene naše boli“, izjavio je nadbiskup

„Papu sam odveo na mjesto gdje je stradalo nekoliko tisuća ljudi. Punih 35 godina sam sanjao kako će jednoga dana papa posjetiti ovo mjesto. Zahvalan sam papi Franji na solidarnosti koju je pokazao našem narodu“, kaže isusovac.

Kada je sa Svetim Ocem ulazio u zgradu bivšeg zatvora, u njemu su se, kako svjedoči, probudile bolne i lijepe uspomene.
„Primjerice, prisjetio sam se svih svojih molitvi, koje nikada prije nisu bile toliko intenzivne, kao što je krunica, ali i proučavanje Biblije“, završava.

U zatvoru je svoj život stavio u ruke Blažene Djevice Marije. Kada je napokon izašao na slobodu, na kolodvoru je najprije potražio kapelu i tamo služio misu kako bi se zahvalio Bogu i Majci Mariji. Sigitas Tamkevicius je 1991. godine izabran za pomoćnog biskupa Nadbiskupije Kaunas, a nadbiskupom je imenovan 1996. godine.

U Kardinalski zbor je uvršten u dobi od 80 godina pa neće moći glasovati na sljedećim konklavama. Svoje imenovanje doživljava kao Papin pokušaj da skrene pažnju “na Crkvu koja je trpjela tijekom sovjetskih godina”. Također je izjavio kako papa Franjo često naglašava mučeništvo. “Ako vjernik nije spreman trpjeti za svoju vjeru, onda je on vrlo slab vjernik. Naša mjesna Crkva može dati dobar primjer cijeloj Crkvi, jer smo tijekom 50 godina komunizma čuvali svoju vjeru “, dodao je.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net