S obzirom na to da je Vincente bio duboko povezan s Crkvom, vjerskim životom i svećenstvom, ali i na njegovu poodmaklu dob, dobio je papinsko odobrenje da ga se može rediti bez obaveznog studija teologije…

Foto: www.hagopgaragem.com

Talijanski imigrant Vicente Melillo je prije 53 godine u Brazilu zaređen za svećenika u poodmakloj dobi, kada je imao 83 godine. Zaredio ga je njegov sin biskup Aniger Francisco Maria Melillo, donosi Aleteia. Na ređenju su prisustvovala njegova djeca (njih sedmero!), zatim 15 unučadi i osmero praunučadi.

Vicente Melillo je 1883. godine s roditeljima napustio Italiju i doselio se u grad Campinas koji se nalazi na sjeveru Brazila. Tada je imao samo tri mjeseca. Kao mladić je vrlo brzo započeo uspješnu novinarsku karijeru i oženio se Reginom Morato, s kojom je dobio 11 djece, od kojih je troje preminulo još u djetinjstvu. Sva njegova djeca su imala uspješne karijere (liječnici, profesori, pjesnici, socijalni radnici…). Kći Zuleika je postala redovnica, a sin Aniger svećenik.

Nije slučajno da su se sva njegova djeca bavila profesijama koje su usredotočene na pomaganje drugima, kao što su medicina, obrazovanje, socijalni rad i posvećeni život). U izboru zanimanja su vjerojatno slijedili primjer svojih roditelja. Naime, Vicente je bio osnivač Kluba svetog Vinka Paulskog, najprije u Campinasu, a kasnije i u gradu Sao Paulu, gdje se obitelj preselila 1920. godine. Desetljeće kasnije, odnosno 1931. godine, Vicente je na svojoj zemlji osnovao i dom za umirovljenike, siročad i djecu s teškoćama. Godine 1935. u Buçocabi je pokrenuo zajednicu za umirovljenike, gdje su oni zajedno živjeli, međusobno si pomagali i bavili se vrtlarstvom.

Vicente je 1960. godine tadašnjeg nadbiskupa Sao Paula kardinala Angela Rossija zamolio da zajednici u Buçocabi dodijeli svećenika. Nadbiskup ga je tada, budući da je Vicente već bio udovac, upitao hoće li on preuzeti tu službu. Muškarac je odgovorio: “Hoću.” S obzirom na to da je Vincente bio duboko povezan s Crkvom, vjerskim životom i svećenstvom, ali i na njegovu poodmaklu dob, dobio je papinsko odobrenje da ga se može rediti bez obaveznog studija teologije.

Vincent je za svećenika naposljetku zaređen 1966. kada je imao 83 godine. Zaredio ga je njegov sin. Vicence je preminuo tri godine kasnije, 3. listopada 1969. godine, a do kraja života je svakodnevno služio misu u domu za umirovljenike.

Nažalost, o životu njegove supruge nije poznato dosta detalja. Poznato je da je nazvana Regina (Kraljica) po Nebeskoj Kraljici te da je bila uzorna supruga i brižna majka. Sin Aniger, odnosno biskup koji je zaredio svojeg oca, nosio je njezino ime, ali pisano unatrag.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net