Fra Ivica Vrbić, kapucin iz Hrvatske i misionar u Boliviji, na svojem Facebooku profilu objavio je kako dio njegova misijskog djelovanja predstavlja i obilazak zatvorenika koji tamo žive u neljudskim uvjetima. Zbog toga im je redovnička zajednica ovog hrvatskog misionara odlučila pomoći. Njegov status objavljujemo u cijelosti:

“…u tamnici bijah i dođoste k meni…”
Mt 25,31-46
Dio našeg misijskog rada jest i obilazak zatvorenika koji su privremeno smješteni u ćelijama policijske postaje u našoj općini. Obično tamo odlazimo na poziv samih policajaca ili obitelji zatvorenika. Ovdje je vrlo živa svijest da postoji nesumnjiva poveznica između utjecaja zloduha i počinjenog kaznenog djela, pa zato zovu svećenika da porazgovara sa zatvorenicima te im prema potrebi podjeli sakramente ozdravljenja.
Uvjeti u kojima se zatvorenici nalaze su vrlo mučni. Ćelije nemaju ni jednog komada namještaja, a zadah sanitarnog čvora je neizdrživ. Stoga smo kao redovnička zajednica odlučili da plod našeg korizmenog odricanja iskoristimo za pravljenje strunjača kako zatvorenici ne bi ležali na golom podu.
Isus je jasno učio kako treba razlikovati grijeh od grešnika, grijeh je došao uništiti, a grešnicima pokazati milosrđe. Zato nam je i stavio kao uvjet za ulazak u Kraljevstvo nebesko da ga između ostalih potrebitih prepoznamo i u zatvorenicima/utamničenima: “Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!”

Životnu priču fra Ivice Vrbića pročitajte OVDJE.