Foto: Flickr

Kakva priča! Od katoličanstva preko pentekostalizma, osnivanja vlastitog pokreta i natrag.

To je put kojim je prošao Sajith Joseph, osnivač snažnog nedenominacijskog kršćanskog pokreta u Indiji koji se nakon više od desetljeća propovijedanja i uloge pastora odlučio vratiti Crkvi u kojoj je kršten.

Josep (36) primio je sakrament potvrde 21. prosinca 2019. godine u katedrali Blažene Djevice Marije u gradu Punaluru, u saveznoj državi Kerali. Kako javlja Catholic News Agency, uz njega je taj dan u Katoličku Crkvu primljeno (ili se vratilo) gotovo 50 drugih pripadnika njegova pokreta te članovi Josephove obitelji.

Naziv pokreta je Grace Community Global, a osnovan je 2011.

Posebna zanimljivost je da grupa, koja ima dva milijuna sljedbenika u 30 država, nastavlja svoj rad, ali pod okriljem Katoličke Crkve.

Grace Community Global djelovat će pod jurisdikcijom punalurskog biskupa Selvistera Ponnumuthana kao katolička udruga, s odobrenjem vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život koji je odgovoran za međunarodne vjerske pokrete.

Na Josephovoj Facebook stranici sada pod opisom pokreta Grace Community Global stoji “ekumenski pokret Katoličke Crkve latinskog obreda”.

Zajednica je dobila i duhovnika, oca Prasada Theruvatha. U razgovoru za CNA, o. Theruvath otkrio je kako sada slijedi proces razlučivanja koji članovi žele ostati pripadnicima pokreta. Većinu članova čine protestanti, no ima i orijentalnih pravoslavaca te hindusa i muslimana.

Oni koji neće nastaviti pod novim katoličkim identitetom vratit će se u svoje “crkve majke”, ali postoji i velik broj osoba koje se žele pridružiti Katoličkoj Crkvi, izjavio je svećenik.

Trenutno, dodaje, trude se u razboritosti pripremati one koji traže obraćenje.

“Nalazimo se u početnim stadijima, još ima puno posla.”

Sam Sajith Joseph izjavio je kako se “sistem promijenio, ali funkcija ostaje jednaka”. Zajednica će pod vodstvo biskupa savezne države Kerale nastaviti s konvencijama i nedjeljnim zajedničkim okupljanjima.

Priča o obraćenju

U razgovoru za CNA, Joseph je otkrio kako je Grace Community Global osnovao dok je predavao na protestantskoj bogosloviji. Dodao je i kako je tijekom svojih proučavanja “uvidio razlike između katoličke i protestantske teologije”, osobito pri proučavanju rane povijesti Crkve.

Puno je razmatrao o kršćanskom jedinstvu te je, kaže, odlučio osnovati nedenominacijsku skupinu, namjerno u ime stavivši riječ “zajednica” (eng. community) umjesto “denominacija” ili “crkva”.

Foto: via CNA

“Dao sam sve od sebe kako bih kroz Grace Community Global ujedinio pentekostalne skupine”, rekao je Joseph, dodavši kako je kasnije shvatio da je jedinstvo “nemoguće zbog razlike u doktrinama”.

Potom je uočio kako postoji “rascjep” u protestantskoj povijesti koji se može ispuniti jedino udjelom u apostolskoj Crkvi.

“Proučavanje povijesti Crkve natjeralo me da ispitam vlastita uvjerenja. Onda… teološko i doktrinarno jedinstvo natjeralo me da razmišljam o katolicizmu i katoličkoj teologiji. Stoga, moja teološka uvjerenja pomogla su mi da se vratim katoličanstvu i Katoličkoj Crkvi.”

Dar ozdravljanja

Uslijedilo je četverogodišnje razdoblje razgovora s biskupima Kerale, kanonistima, teolozima i, naposljetku, s Vatikanom.

Joseph je inače rođen u katoličkoj obitelji, ali je u njegovoj 16. godini cijela obitelj napustila Crkvu kako bi se priključila pentekostalnoj zajednici “Assemblies of God”.

U zajednici je osjetio poziv da postane propovjednik te je do 19. godine već naviještao manjim skupinama ljudi u Kerali.

Kasnije je postao pastor zajednice “Assemblies of God”. Godine 2011. osnovao je Grace Community Global, potez koji će ga nakon nekoliko godina dovesti do katoličanstva.

Kad je osnovao zajednicu imao je 28 godina, a u to vrijeme je tijekom molitve doživio i snažno iskustvo koje je uključivalo, tvrdi, viziju raspetog Krista i oltar. Vjeruje kako mu je ta vizija otkrivala istinu o Kristovoj patnji na križu i njegovoj prisutnosti u Euharistiji.

“Kao protestantski pastor nisam bio sposoban probaviti sliku (oltara)”, rekao je, dodajući kako se pitao zašto mu je Bog to pokazao.

Joseph tvrdi i da mu je to iskustvo dalo “veliku smjelost u molitvi za bolesne” te je pokrenuo službu iscjeljenja.

O. Theruvath rekao je da Joseph ima nadnaravni dar ozdravljenja, izvanrednu karizmu koju je dobio posredstvom snage duha Svetoga.

“Duh Sveti djeluje kroz to”, dodao je svećenik, a Joseph zaključio: “Bog ovdje čini čudesne stvari!”

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net