Posljednji čin ovog blaženog liječnika bio je krajnji iskaz ljubavi prema neprijateljima.

Mariano Mullerat I Soldevila

Mariano Mullerat Soldevila, Foto: Vatican Media

“On nam je primjer opraštanja koje sve nas mnogo košta. Neka se on zauzima za nas i neka nam pomaže kako bismo hodili putovima ljubavi i bratstva, unatoč teškoćama i nevoljama”, izjavio je prije dva tjedna papa Franjo komentirajući beatifikaciju Mariana Mullerata Soldevile, liječnika i oca mnogobrojne obitelji ubijenog tijekom Španjolskog građanskog rata.

Uz svoju liječničku profesiju dr. Mullerat je šest godina bio gradonačelnik grada Arbeca, kojega je tijekom svoje službe transformirao te odredio da se Presvetom Srcu Isusovom dadne počasno mjesto u gradskoj vijećnici. Postao je poznat po pomaganju siromašnima i marginaliziranima, a njegov vjernički duh bio je vidljiv svima koji su stupili u kontakt s njime.

Kada je izbio građanski rat u Španjolskoj, tijekom kojega su stradali brojni svećenici, redovnici te vjernici laici, Mulleratu je bilo ponuđeno da iz Arbece pobjegne u Zaragozu gdje bi bio na sigurnome, što je on odbio u uvjerenju kako je nužno da kao liječnik ostane pomagati svima koji su u potrebi.

Bila je to odluka koja je, kasnije se pokazalo, stajala ovog blaženika života. No, prije svoje smrti Mullerat je, kako prenosi Aleteia, učinio jedno junačko djelo koje se može razumjeti samo imajući u vidu snagu katoličke vjere koju je živio.

U jutro 13. kolovoza 1936. policija je došla u njegov dom te ga ubacila u kamion zajedno s još petoricom drugih katolika. Tijekom vožnje, jedna žena je istrčala pred kamion i pitala vozača može li liječnik pomoći njezinom bolesnom sinu. Dijete su zatim doveli Mulleratu koji je pregledao dječaka, prepisao mu lijekove, te ohrabrio majku kazavši joj da će s njime sve biti dobro.

Nakon toga je dr. Mullerat zamijetio da je jedan od policajaca imao duboku posjekotinu na nozi te mu je previo ranu objasnivši mu kako da se brine o njoj. Nažalost, bila je to posljednja Mulleratova liječnička intervencija budući da ga je policajac kojemu je pomogao izliječiti ranu na nozi vodio na egzekuciju. Posljednji čin ovog blaženog liječnika bio je krajnji iskaz ljubavi prema neprijateljima.

Prema riječima svjedoka s egzekucije koji je kasnije razgovarao s njegovom suprugom, posljednje Marianove riječi bile su: “Oče, u tvoje ruke predajem duh svoj.” Na njegovoj beatifikaciji koja se održala 23. ožujka u Španjolskoj bile su prisutne tri njegove kćeri i dvije unuke.

Ivo Džeba | Bitno.net