Kenijski maratonac Eliud Kipchoge u subotu je ušao u povijest kao prvi čovjek koji je utrku od 42 kilometra u Beču pretrčao za manje od dva sata. Svijet je obišla slika maratonca koji je nakon cilja najprije potrčao u zagrljaj svojoj supruzi Grace Sugutt. U određenom trenutku, kada je utrka završila, kamere se isključile i gledatelji se razišli, maratonac je zasigurno ponovio ono što radi nakon svake utrke: kleknuo je na koljena, napravio znak križa i zahvalio Gospodinu na uspjehu, piše CNA.

Njegov rođak, otac Kenedy Kipchumba, izjavio je kako je uspjeh u Beču predstavljao “trenutak radosti i veselja i dokaz da Gospodin ispunjava svoja obećanja”. “Ja sam bio jedan od tri tisuće ljudi koji su utrku pratili s velikog ekrana i s njima sam se poklonio Gospodinu za sve što nam je darovao”, kaže otac Kipchumba. Ovaj svećenik je, u koncelebraciji s još nekoliko svećenika, nakon maestralnog podviga u Austriji služio misu zahvalnicu. Misa je služena u maloj seoskoj kapeli koja se nalazi na području župe svetog Josipa Sangala u biskupiji Eldoret.

Eliud je rođen 1984. godine u vrlo skromnoj obitelji kao najmlađe od četvero djece. Svakoga dana je trčao u školu koja je bila udaljena oko tri kilometra. Odgojila ga je samohrana majka, a oca je poznavao samo s fotografija. Maratonac je odrastao u malom selu Kapsisiwi koje se nalazi oko 320 kilometara od glavnog grada Kenije Nairobija, a trčati je počeo još kao dječak. Eliud Kipchoge sada sa svojom suprugom Grace i troje djece živi u gradu Eldoretu.

Njegova majka Janes Rotich se svakog dana budila u tri sata ujutro kako bi molila krunicu za svojeg sina. Inače, maratonac je otputovao u Beč upravo na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, 7. listopada.

Svećenik Peter Kaigua, kapelan na Sveučilištu Nairobi, izjavio je kako je prije putovanja u njihovoj crkvi služena misa za maratonca. On je Eliuda nazvao “inspiracijom za mlade ljude i skromnim čovjekom koji mladima može poslužiti kao dokaz da se svi snovi mogu ispuniti”.

Brojni svećenici, redovnici i laici u njegovoj rodnoj Keniji maratonca doživljavaju kao posebno nadahnuće. Časna sestra Margaret Mutisa, pripadnica reda Kćeri Srca Isusova, tvrdi: “Uvjerena sam da je Bog sretan kada nas promatra kako se trudimo da povećamo svoje potencijale. Bog je sigurno bio sretan kada je vidio hrabrog Kenijca kako svojim uvjerenjima ohrabruje cijeli svijet.”

Rašeljka Zemunović | Bitno.net