Patricia je rođena 1957. godine, a odrasla je u mjestu Wauchula, koji se nalazi na Floridi, a čije gospodarstvo je uveliko ovisilo o poljoprivredi. Tamošnji stanovnici su se bavili uzgojem naranči, krastavaca, rajčica i brojnih drugih poljoprivrednih proizvoda. Patricia, koju su od milja zvali Pat, bila je samo godinu dana stara kada je njezin otac pokazivao prve simptome bolesti. Odjednom se u igri bejzbola počeo spoticati. Kasnije se doznalo kako su to bili prvi simptomi ALS-a, odnosno Lou Gehrigove bolesti, koja mu je službeno dijagnosticirana dvije godine kasnije, donosi Aleteia.

Otac je naposljetku završio u invalidskim kolicima, a preminuo je 20. siječnja 1960. godine, kada je Pat bila četverogodišnjakinja. Njezina majka Helen Williams se odjednom našla sama s pet djevojčica, u dobi između 4 i 17 godina, te bez ikakvog izvora prihoda. Udovici je ostala samo obiteljska kuća te stari obiteljski automobil. Međutim, unatoč svemu, majka je ostala kod kuće kako bi se brinula o svojim djevojčicama. Pat je tek godinama kasnije, kada je već odrasla, shvatila kako ih je žena uspjela othraniti jer su ih susjedi prihvatili kao svoju obitelj i godinama ih pomagali.

Sve je započelo s jednim obiteljskim prijateljem koji je malenu Pat čuvao za vrijeme pogreba. Pat je godinama kasnije doznala kako je, primjerice, jedan uvaženi član njihove zajednice lokalnom trgovcu rekao da će se on pobrinuti za svaki račun koji gospođa Williams napravi u dućanu. Otac malene Pat je bio pripadnik zajednice Južnih baptista, a majka katolkinja, pa su djevojčice pohađale katoličku crkvu svetog Mihaela. Međutim, neposredno prije njegove smrti, kada je otac već završio u kolicima, vjernici iz obje zajednice su se organizirali kako bi obitelji osigurali sve kućanske potrepštine. Ovu praksu su nastavili i godinama nakon što je gospođa Helen postala udovica.

Jednoga dana pred kućnim vratima Williamsovih se pojavio Afroamerikanac koji je u rukama držao košaru punu povrća iz njegova vrta. Gospođa Williams mu je ponudila novčanu naknadu, ali čovjek ju je odbio te nastavio donositi svježe povrće. Jednom prilikom je udovici priznao kako je njezin pokojni suprug, kojega su zvali Zeke, bio jedini bijelac u bejzbol timu koji se prema njemu u vrijeme segregacije odnosio s poštovanjem.

Bez obzira na to što je kao djevojčica ostala bez oca, Pat ne pamti kako je u djetinjstvu nečega bila željna, osim svojeg tate. Međutim, u srcu zauvijek će nositi uspomenu na jednu posebnu zajednicu, svoje bivše susjede, koji su njezinu obitelj prigrlili kao svoju i dokazali im kako u svojoj boli imaju na koga računati.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net