Utjecaj koji je Majka Terezija imala na mnoge ljude, odnosno utjecaj što ga i danas ima, najljepše će oslikati pripovijest koju mi je nekoć pripovijedao jedan od otaca iz njezine kongregacije. Nedugo nakon primitka Nobelove nagrade za Majku je Tereziju u San Franciscu organiziran prijam na kojemu su joj u znak velike počasti simbolično predani ključevi grada. Gotovo su sve gradske radiopostaje prenosile tu dodjelu. Neki se, međutim, mladić, već duboko upleten u trgovinu drogom i oružjem, vozio autocestom te slušao glazbu preko automobilskoga radioprijamnika.

Kada je počeo prijenos dodjele počasnoga odličja Majci Tereziji, htio je potražiti neku drugu radiopostaju s glazbom. No uzalud. Sve su radiopostaje toga trenutka prenosile govor što ga je Majka Terezija držala tim povodom. Duboko ga je frustriralo to što je umjesto glazbe bio prinuđen slušati nekakav govor. Unatoč tomu, odlučio je pričekati dok ne završi izvješće o simboličnoj predaji ključeva grada. Nakon što je i protiv svoje volje nekoliko minuta slušao govor Majke Terezije, odjedanput je briznuo u plač. Plač ga je u tolikoj mjeri obuzeo da se morao zaustaviti uz rub ceste.

Mladić je bio sposoban za daljnju vožnju tek kada je prijenos završio. Čim je došao do prve telefonske govornice, počeo je nazivati sve radiopostaje kako bi doznao tko je osoba koja je održala govor na radiju. Svi su mu odreda rekli: “Bila je to Majka Terezija.” Odmah je potražio, a uskoro i našao adresu novoutemeljene kuće njezinih sestara u San Franciscu. Od tamošnjih je sestara dobio informaciju da u New Yorku postoji i muški ogranak ove redovničke obitelji. Smjesta se uputio k Misionarima ljubavi u New York i sudjelovao na duhovnim vježbama. Nakon mnogo, mnogo godina mladić se ispovjedio i započeo nov život.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Lea Maasburga “Majka Terezija – osobni portret”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.