Dječak od samo deset godina, Tanitoluwa Adewumi, nekoć izbjeglica bez krova nad glavom, 2017. je s obitelji pobjegao iz Nigerije od terorističkih bezumnika Boko Harama te je u SAD-u postao američki šahovski majstor.

Tanitoluwa i njegova obitelj nakon bijega iz Nigerije živjeli su u skloništu za beskućnike na Manhattanu tijekom 2019. kada je osvojio primarno prvenstvo države u šahu u New Yorku, objavio je International Christian Concern.

Adewumijevi su pobjegli iz Nigerije 2017. kako bi izbjegli progon kršćana koji čine islamski ekstremisti, između ostalih i Boko Haram. Teroristi su u proteklih desetak i više godina ubili i protjerali tisuće kršćana u pokušaju “odbacivanja zapadnog utjecaja” te nametanja strogog islamskog šerijatskog zakona.

Kako prenosi ICC u raspravi koja je uslijedila nakon ovog velikog sportskog uspjeha može se zaključiti kako je talent univerzalan, ali prilika za njegovim pokazivanjem nije.

Za američko društvo nastalo od imigranata iz Europe ovo je podsjetnik da izbjeglice iz cijelog svijeta, ako legalno dolaze, obogaćuju SAD.

“Ovo što se dogodilo danas je od Boga”; komentirao je Tanitoluw otac Kayode Adewumi u svojoj objavi na Facebooku na dan kada je njegov sin osvojio titulu.