Nogometaš splitskog Hajduka Franck Ohandza, koji je postao pravi ‘heroj’ nakon dva zabijena gola rumunjskom Iasiju u pretkolu Europske lige, dao je snažno svjedočanstvo u kojem je ispričao kako ga je Bog izliječio od ozljede koljena koja mu je prijetila uništiti karijeru.

Kamerunac je u obje utakmice ušao s klupe i zabio golove koji su Hajduk odveli u treće pretkolo. I to igrač koji je na početku sezone izgledao otpisan zbog ozljede koljena. Kako situaciju opisuje Slobodna Dalmacija, “igrač za kojeg ni uprava ni trener prije početka sezone nisu znali hoće li (moći) računati na njega prometnuo se u Hajdukova spasitelja”.

Ohandza, koji oko vrata nosi veliki križ kako su primijetili novinari u članku o njemu, i tijekom ranije karijere imao je problema s ozljedama. Kamerunac koji je igrao u Njemačkoj i Grčkoj prošao je i kroz lom noge. Prije godinu dana ozlijeđen je na utakmici s Dinamom, od kada je vukao tu ozljedu hrskavice koja mu je neprestano izazivala bol. Bila je razmatrana i operacija, ali Ohandza je odlučio vratiti se kući i provesti neko vrijeme s obitelji, te se moliti za ozdravljenje, zajedno s članovima svoje obitelji.

“Prije dva mjeseca trebao sam otići na operaciju. Stalno sam razgovarao s obitelji i odlučili smo da ne odem na operaciju nego da se vratim u domovinu. Otišao sam kod obitelji u Kamerun. Stalno sam se molio Bogu. Bog me izliječio. Jednog dana sam se baš osjećao dobro. Odlučio sam pokušati trenirati i nisam više osjećao bol. To je kao čudo. Samo Bog to može”, rekao je Kamerunac za Slobodnu o tome kako je sanirana ozljeda kostiju koljena zbog koje je propustio i pripreme s ostatkom momčadi.

Tih 10 dana bilo je, kaže prijelomno za njegov povratak na teren nakon 10 mjeseci neigranja. Kako je rekao za Sportske novosti, “obitelj se okupljala i molila za njega”.

Na pitanje o tome kakvu ulogu Bog igra u njegovu životu odgovorio je:

“Bog je prvi i najvažniji, sve ostalo dolazi iza Njega. Prije dvije godine prolazio sam izrazito teško razdoblje, stalno sam imao probleme s ozljedama. Moja obitelj i Bog su mi pomogli da se vratim nogometu i da mi se vrati osmijeh.”

Rekao je kako nije strahovao zbog mogućeg svršetka karijere jer je imao povjerenje u Boga.

“Kada god mi se nešto dogodi, On je htio da se to meni tako dogodi. Čuvao me za nešto drugo. Ja sam borac i uvijek se borim. Nisam više ozlijeđen i nadam se da će tako ostati”, poručio je i dodao kako ne razmišlja o mogućnosti ponovne ozljede, nego ima puno povjerenje u Boga.

“Bog je dao snagu doktorima koji su me liječili, trenerima koji su me trenirali, mojoj obitelji, prijateljima, suigračima koji su me bodrili. Bog je najzaslužniji, ali onda i svi koji su se brinuli o meni, liječnici, fizioterapeuti… Mislim da su i oni sada sretni zbog mene, a ja sam sretan zbog njih”, zaključio je Kamerunac.

Nažalost, iz njegovih dosadašnjih razgovora teško je zaključiti nešto više o njegovom duhovnom odgoju i putu. Napomenimo samo na kraju kako je kršćanstvo najraširenija religija u toj afričkoj zemlji (oko 70 posto stanovnika), a među njima su najbrojniji katolici (32,4 posto stanovništva), ali je puno i protestanata (oko 30 posto stanovništva).

Goran Andrijanić | Bitno.net