Za sve što vrijedi potreban je strpljiv rad i predanost. Nema lagano i nema preko noći”, kaže proslavljeni hrvatski nogometaš Dario Šimić koji je sa suprugom Jelenom prvi put progovorio o 4-godišnjem sinu Davidu koji je rođen sa sindromom Down. Bračni par Šimić se pridružio projektu “Same chances” (“Jednake prilike”).

Na početku 4-minutnog videa za Story Šimići objašnjavaju kako se sindrom Down smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja, a može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Dario Šimić priznaje kako su djeca s kromosomom viška svedena na uske okvire. “Kao Davidovi roditelji najviše se bojimo predrasuda”, ističe.

U Hrvatskoj ima oko 1800 osoba sa sindromom Down. Bivši hrvatski reprezentativac objašnjava kako djeci s poteškoćama treba barem dvostruko više vremena da postignu ono što postižu djeca urednog razvoja. Šimići su se odlučili na ranu edukaciju po principima rada Hureke. “Danas David prepoznaje umjetnička djela, planete, zastave, raspoznaje države na zemljopisnoj karti, zna brojiti na hrvatskom, engleskom i talijanskom i njemačkom jeziku”, kaže majka Jelena.

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac je u nekoliko navrata posvjedočio svoju katoličku vjeru. Primjerice, tijekom Godine vjere je na tribini “Otvoreno o vjeri” svjedočio kako mu je vjera u Boga pomagala u sportskoj karijeri. Govorio je i o Bogu u svojoj obitelji, kršćanskom odgoju djece te kako i danas živi iz vjere.

“Ono što bih ja želio za svoju djecu je to što ih od početka učim – da osim ovog mame i tate imaju i na nebu mamu i tatu. Mi kao roditelji možemo pogriješiti, a oni ne. Molim za svoju djecu i mislim da imam to pravo da oni osjete konkretnu molitvu i ljubav Isusa. To je meni bila velika prekretnica i to želim njima usaditi od početka – da su oni ljubljena Božja djeca. Kad te netko pita tko si – odgovor je da si ljubljeno Božje dijete”, izjavio je tom prilikom.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net