Redovnici posvećuju svoj život dubokoj molitvi, učenju i discipliniranom radu. To što žive unutar zidova samostana ne znači da su izolirani od ostatka svijeta. Kad bolje razmislim, mi koji živimo van zidova smo zapravo izolirani.

Redovnici posvećuju svoje živote kroz neprestanu molitvu za Crkvu i čitav svijet. Oni održavaju poseban način razgovora s Bogom kroz osobnu šutnju. Sam papa Franjo govori: “Redovnici nisu izolirani; oni komuniciraju neprestano!” Ovaj drugačiji način komunikacije počiva na dubokoj ljubavi prema Bogu. Redovnici su uvijek spremni primiti one koji pokucaju na njihova vrata u potrazi za ljubavlju.

“Ne postoji ljubav bez komunikacije, ne postoji izolirana ljubav. No vi kažete: ‘Oče, redovnici i redovnice žive izolirano’. No oni komuniciraju neprestano: sa Gospodinom, sa onima koji su u potrazi za Božjom riječju … prava ljubav ne može biti izolirana. Ako je izolirana – onda nije ljubav”, kaže papa Franjo.

Istina je kako naporan rad i disciplina čine dio redovničkog života, no jedna mi je stvar posebno zapela za oko: postoji stotine katoličkih samostana po cijelom svijetu u kojima se stotinu godina proizvodi neki proizvod za zajednicu. Od tog se proizvoda samostan uzdržavao.

Ovdje donosimo nekoliko proizvoda kako bismo vam prikazali plodove napornog i discipliniranog samostanskog rada. Redovnici financiraju i održavaju svoje samostane proizvodnjom i prodajom različitih proizvoda. Možda ćete ovdje naći proizvode koje ste do sada kušali bez da ste znali za njihovo “sveto” porijeklo.

Izdvojite par trenutaka i naučite nešto više o ovim proizvodima. Podijelite s nama možda neke nepoznate redovničke proizvode na koje ste vi naišli.

1. Ljuti umak: novi okus za svaki vaš obrok

a1

Dolaskom ljutih sjemenka papričice (Habarnero) iz Belizea, otac Richard pokreće jedan od danas možda najpoznatijih začina u cijelom svijetu. Uz proizvodnju ovog ljutog umaka samostan proizvodi i slatki kikiriki, suhomesnate proizvode, knjige, djela napisana kaligrafijom, drvene krunice. Sve njihove proizvode možete pronaći ovdje.

2. Balzam za usne i krema za kožu kako bi vaša koža bil hidratizirana

coconut_skin_cream

Ovaj se balzam i krema proizvode od pčelinjeg voska i drugih prirodnih sastojaka poput esencijalnog ulja koje ima daje posebnu i dugotrajnu aromu. Ponudu proizvoda ovih redovnika možete pronaći ovdje.

3. Kolačići za pse – poslastica za vašeg psa

U ovom samostanu, između ponuđenih proizvoda, možete pronaći specijalne proizvode za vaše ljubimce – posebno pse. Na njihovim stranicama mogu se pronaći kolačići, vodilice i kreveti. Također možete pronaći knjigu “Umijeće odgajanja psića” koju je napisao redovnik.

4. Najbolje pivo na cijelom svijetu – savršeno za proslave

baktrappist

Ovo pivo i nije neka novost. Povijesna je činjenica da su redovnici proizvodili pivo najbolje kvalitete. Ova se tradicija održala dugi niz godina te utjecala na to da se najbolje pivo na svijetu proizvodi u trapističkoj Opatiji svetog Siksta u Belgiji. Ponuda je ograničena kako bi se zadržala kvaliteta. Sve detalje možete pronaći ovdje. Osim piva možete pronaći razne šalice i umjetnička djela.

5. Tinta i toneri za vaš pisač – ne propustiti pogledati Monksink

ink pic (1)

Opatija Svetog Andrije u Kaliforniji specijalizirala se u prodaji tinte i tonera za pisače svih vrsta. Ako vam je potrebno punjenje pogledajte ovdje.

6. Kava i čaj iz opatije – tko je za šalicu kave ili čaja?

candy_cane_monk_box

Ovi su se karmelićani specijalizirali za proizvodnju, obradu i pečenje široke palete zrna kave. Tome poslu pridodali su široku paletu čajeva i dodatne opreme koja vam je potrebna za uživanje. Moja preporuka ide njihovom Royal Rum Pecan Ground, no ako tražite nešto drugo – slobodno pogledajte ovdje.

7. Bonsai– ljepota leži u malenom drvetu

bonsai_small2

Ovi redovnici usavršili su umjetnost Bonsaija u posljednjih 35 godina. Uz prodaju malih drvaca otvorili posjetiteljima i svoj vrt u kojemu se možete vidjeti kako redovnici provode svoj dan. Ovdje možete vidjeti što sve nude.

8. Voćni kolač – sve što treba svakom sladokuscu

Ovaj voćni kolač poznat je širom svijeta. Njegov specijalni recept pridodaje nešto posebno ovoj poslastici. Posjetite njihovu web stranicu gdje možete naučiti nešto više o njihovoj povijesti. Ako niste za pretjerana istraživanje možete naručiti jedan voćni kolač za sebe (ipak, sumnjamo da kolače dostavljaju u Hrvatsku :)

9. Poslastica od čokolade -Fudge

4160xBWHs8L

Kod ovih redovnika možete pronaći čokolade različitih okusa i sastojaka. Redovnici koriste mlijeko samostanskih krava kako bi napravili čokolade. U ponudi opatije možemo pronaći različite vrste sireva. Moja preporuka ide njihovoj čokoladi od burbona!

10. Obrtnički kruh – kruh naš svagdanji

2-Build-A-Box-new-photo

Ovi redovnici su stručnjaci kada je u pitanju kruh, proizvodeći različite vrste kruha od mnogovrsnog sjemenja. Ali ne samo kruh… Više saznajte ovdje!

11. Vina, likeri, pčelinji proizvodi i rakija oplemenjena sa 49 trava

pridelki2

U Kartuziji Pleterje redovnici obrađuju 30 hektara plodne zemlje. Voćnjaci, povrtnjak i pašnjaci nalaze se unutar samostanskih zidova, vinogradi, njive i livade nalaze se izvan njih. Te se površine obrađuju u skladu s prirodom. Redovnici uzgajaju voće, grožde, sadnice jabuka i krušaka, ovce, pčele, ribe, prerađuju grožde u vino, voće u sok i rakiju. Njihove proizvode možete vidjeti ovdje.

12. Urne i lijesovi – ususret kraju ovozemaljskog života

1-walnut-closed-e1335205828551

Lijesovi i urne ručno se izrađuju. Drvo od kojeg se proizvode je reciklirano, pažljivo obnovljeno, dizajnirano i prilagođeno. Ako ste zainteresirani ponudu ovih trapista možete pronaći ovdje.

Silvana Ramos | IZVOR

Prijevod: Nenad Palac | Bitno.net