17. LIPNJA

Sveti Rainer iz Pise – odrekao se razvratnog života kako bi živio kao pustinjak, hraneći se samo dvaput tjedno

Valja napomenuti kako je, poput brojnih svetaca toga stoljeća, Sveti Rainer iz Pise bio laik. Praćen glasom svetosti, vratio se u Pisu god. 1154. te se povukao u samostan sv. Vite gdje je činio čudesa, baš kao što je to bio slučaj i u Svetoj Zemlji.

Sveti Rainer iz Pise

Sveti Rainer iz Pise/Foto: Wikimedia Commons

Rodio se 1118. g. u Pisi od oca Grandulfa i majke Mingarde Buzzacherni. Unatoč naporima roditelja koji su mu željeli pružiti strogi odgoj, mladost je proveo u razonodi i zabavi, i tako sve do svoje dvadesete godine.

U dvadesetoj godini odluči se uputiti u Svetu Zemlju te, ostavivši sva dobra i obukavši običnu tuniku, odluči kroz te godine živjeti u pokori. Ključan je pritom bio susret s Albertom Leccapecoreom, pustinjakom s Korzike, koji se bio smjestio u obližnjem samostanu sv. Vida – okruži ga divno svjetlo i predivan miomiris. Tada je Rainer odlučio u potpunosti prigrliti vjeru do te mjere te je, potaknut Božjim pozivom, otputovao ponovo u Svetu Zemlju.

S 23 godine odlučio je živjeti u posvemašnjem siromaštvu, poklonivši sva svoja dobra siromasima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo je vremena proveo s pustinjacima iz Svete Zemlje, živeći isključivo od milostinje. Jeo bi svega dvaput tjedno, podlažući tako svoje tijelo velikim žrtvama.

Valja napomenuti kako je, poput brojnih svetaca toga stoljeća, bio laik. Praćen glasom svetosti, vratio se u Pisu god. 1154. te se povukao u samostan sv. Vite gdje je činio čudesa, baš kao što je to bio slučaj i u Svetoj Zemlji.

Preminuo je u petak, 17. lipnja 1161. g. Godine 1632. izabran je za glavnoga zaštitnika biskupije i grada Pise.

Ime mu je njemačkog porijekla i znači: “Nepobjedivi ratnik”.

Sveci.net | Bitno.net

Objavljeno: 17. lipnja 2019.

Možda vam se svidi