10. SRPNJA

Sestre mučenice Rufina i Sekunda – njihovi zaručnici otpali su od kršćanstva, a one su odabrale Isusa

Rufina i Sekunda živjele su u III. st. u Rimu. Obje su bile zaručene za mlade kršćane.

Foto: www.preguntasanotoral.es

Rufina i Sekunda su bile sestre po krvi, a živjele su u III. st. u Rimu. Obje su bile zaručene za mlade kršćane. Iz nekog razloga mladići se odrekoše kršćanske vjere, nakon čega se obje sestre odluče na zavjet čistoće. Odbijale su svaku daljnju prošnju braka, a posebno s otpadnicima, budući da ih ti isti mladići nikako nisu mogli navesti na otpadništvo od kršćanske vjere, niti na brak. One su se radije odrekle njih i braka, nego Isusa. Razljućeni mladići prijavili su ih poganskoj vlasti da su kršćanke. Prijavili su ih grofu Arkezilaju, i predali ih gradskom prefektu Juniju Donatu.

Ovaj je uzaludno nagovarao djevojke da žrtvuju idolima, a sestre su ostale vjerne pravom Bogu, i zato ih je osudio na smrt. Bile su privedene na X. milju Kornelijeve ceste; jednoj odrubiše glavu, a drugu ubiše batinama. Tijela dviju mučenica spasila je rimska matrona Plautila. Ona ih je pokopala na mjesto njihova mučeništva, te se kasnije sama obratila na kršćanstvo.

Gotovo je sigurno kako je već u IV. st. na istome mjestu bila uzdignuta bazilika u šumi, moguće da ju je dao sagraditi papa Julije I., koja je dobila ime Silva candida (Bijela šuma), jer su tu poslije uglavnom ubijali kršćane. Danas je šuma posve nestala.
Tijela dviju mučenica počivaju u Lateranskom baptisteriju u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 10. srpnja 2019.

Možda vam se svidi