Kajo ili Gajo je dvadeset i osmi papa, nasljednik Eutihijana (275.-283.), od 17. prosinca 283. do 22. travnja 296. godine.
Papa Kajo rođen je u Saloni (Solin kod Splita), u tada, rimskoj provinciji Dalmaciji. Papinska kronika “Liber pontificalis” navodi da mu je car Dioklecijan bio ujak, koji si je napravio palaču u Splitu i bio je žestok progonitelj kršćana, no ne od samog početka svoga carevanja. Deset dana poslije smrti pape sv. Eutihijana izabran je novi papa Kajo, 17. prosinca 283. g.

U vrijeme progonstva obavljao je bogoslužje po privatnim kućama. Potvrdio je uredbu po kojoj ne može postati biskupom onaj tko prije toga nije imao službe, koje je uveo papa sv Higin: ostijarij (vratar), lektor (čitač u crkvi), akolit (nosi svijeće), egzorcist (istjeruje zloduhe) i subđakon (pomaže đakonu), red đakona i svećenika.

Papa Kajo se spominje kao stric mučenice Suzane u djelu ”Mučeništvo sv. Suzane” iz VI. st. U jednom drugom djelu pod nazivom ”Mučeništvo sv. Sebastijana” hrabrio je jednog vojnika pred mučeničku smrt. Za vrijeme njegova pontifikata pojavilo se krivovjerje maniheizam.

Utemeljitelj maniheizma je svećenik Mani, rođen oko 200. g. Maniheizam je govorio o postojanju svjetla i tame. ”Tvar nastoji nadvladati svjetlo. Zbog toga je čovjek podložan zlu. Srećom, veliki otac ispusti iz sebe živućega duha koji čovjeka oslobađa grešne materije i na taj način se otkupljuje.” Krivovjerje se veoma brzo širilo iz Mezopotamije preko Sirije i Egipta na cijelo Sredozemlje. Čak su papa i car Dioklecijan vrlo oštro prosvjedovali prokonzulu u Africi zbog širenja maniheizma.

Papa Kajo podnio je mučeničku smrt 22. travnja 296. god., ali ne po nalogu Dioklecijana. Pokopan je na Kalistovu groblju u Rimu. Slavi se kao svetac, a spomendan mu je na današnji dan 22. travnja, zajedno sa sv. Soterom.

U Solinu postoji kapelica sv. Kaje. Franjevačka provincija u Dalmaciji, zvala se po njemu do 1743. g., otkad ima ime “Provincija Presvetog Otkupitelja”. Na ulazu u Split još i danas se nalazi kapelica u čast sv. Kaje. U Splitu i okolici nekad je bio veoma štovan svetac. U milanskoj prvostolnici postoji kip sv. Kaje, rad umjetnika Manfredinija u XX. stoljeću.