Isus

Mesija nam je jako blizu, i u ovim danima došašća pripravljamo se kako bismo ga primili na nov način kada dođe Božić. Isus nam posebno preporučuje u ovim danima: “Ukrijepite ruke klonule, učvrstite koljena klecava! Recite preplašenim srcima: ‘Budite jaki, ne bojte se…” Svakoga dana susrećemo se s prijateljima, suradnicima, rođacima, izgubljenima upravo u onome što je najvažnije u njihovu životu. Osjećaju se nesposobnima ići prema Gospodinu i kao paralizirani posrću životnim putovima, jer su izgubili nadu. Na nama je da ih vodimo do skromne špilje u Betlehemu, tamo gdje će svatko pronaći smisao vlastitoga života. No, za to trebamo sami poznavati put: moramo posjedovati unutarnji život, osoban odnos s Isusom; mi prvi moramo poboljšati ono što i naši prijatelji trebaju popraviti i moramo gajiti čvrstu nadu u nadnaravna sredstva.

Molitva, mrtvljenje i primjer bit će uvijek u te­melju svakoga kršćanskog apostolata. Molitva prošnje za druge toliko će bolje biti uslišana koliko je potpomognuta svetošću onoga koji moli. Apostolat se rađa iz velike ljubavi prema Kristu.

U puno slučajeva približiti naše prijatelje Kristu značit će privesti ih sakramentu ispovijedi, jednom od najvećih dobara koje je Gospodin ostavio svojoj Crkvi. Približiti prijatelja ispovijedi jedna je od najvećih pomoći koju mu možemo pružiti, možda najveća. Ponekad ćemo mu, pažljivo, morati pomoći učiniti dobar ispit savjesti; u drugoj prigodi bit će ga potrebno otpratiti do mjesta gdje će se moći ispovjediti; u drugim slučajevima bit će dovoljna topla riječ ohrabrenja, uz kratko prikladno objašnjenje o naravi i blagodatima ovoga sakramenta. Velika je radost svaki put kada približimo rođaka, kolegu ili prijatelja sakramentu Božjega milosrđa. Ovu istu radost dijele s nama na nebu Bog – naš Otac i svi blaženi.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]