Potom sjede nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu. Mnogi bogataši bacahu mnogo. Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant. Tada dozove svoje učenike i reče im: “Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi su oni zapravo ubacili od svoga suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak.”

Mk 12,41-44

Evanđelist Marko (usp. 12,41-44) spominje događaj koji se dogodio u jeruzalemskom Hramu. Događaj u kojemu je, ni ne znajući, ključno mjesto zauzela neka siromašna udovica.

Sjede nasuprot riznici te promatraše

Isus je, veli evanđelist, sjeo nasuprot riznice i promatrao kako narod daje novac u riznicu. Nije to bio nimalo čudan i neobičan postupak jer su darovi koji su se davali u hramsku riznicu bili javna stvar, a postojali su i službenici koji su izvikivali iznos koji bi netko darovao.

Ono što je drugačije u Isusovu sjedenju, promatranju, a kasnije i komentiranju je način na koji Isus pristupa stvarima. Ne promatra iz znatiželje ili zato da bi nekoga hvalio ili kudio, nego da bi svojim učenicima, a po njima i svima koji smo mu povjerovali, dao primjer ispravnog ponašanja.

Baca – bacahu – baci

Glagol (u)baciti se u ovom kratkom evanđeoskom odlomku spominje čak sedam puta. I očito je da su postojali i da postoje različiti motivi za ubacivanje. Jednako tako i za molitvu i za sve vjerske službe i onoga i ovoga vremena.

Postoje oni koji smatraju da moraju obaviti dužnost i obavljaju je poput svake druge dužnosti. No, Bog se ne smije svesti na obvezu.

Postoje oni koji koriste prigodu za vlastitu promociju kako bi osnažili položaj i moć. No, Bog se ne smije svesti na sredstvo koje nam služi za postizanje cilja.

Konačno, postoje oni koji od srca čine. I takvi uspostavljaju pravi odnos s Bogom.

Stoga je prva stvar koju možemo naučiti od ove siromašne udovice potreba da se Bogu pristupa iskrena srca sa željom da se uspostavi odnos među osobama.

Sitniš – mnogo – više

Za one koji su obavljali dužnost rečeno je da su ubacivali sitniš. S minimalnim troškom su htjeli podmiriti obvezu i izvući maksimum.

Za one koji su se promovirali napominje se kvantiteta dara. Prikazuju se kao ljudi koji lukavo ulažu u marketing.

Onima koji daruju od srca, poput siromašne udovice, naglašava se kvaliteta.

Suvišak – sav svoj žitak

Kršćansko opredjeljenje je potpuno predanje Bogu. Bogu se ne može pripadati djelomično. Nemoguće je kalkulirati intenzitet odnosa s Bogom. Božji ili jesmo ili nismo.

Jednako je i s ljubavlju prema čovjeku. Nemoguće je služiti čovjeku djelomično, kada nam se prohtije ili u slobodno vrijeme. Služenje čovjeku treba zahvatiti čovjeka u potpunosti.

Nitko nije doista kršćanin ako nije spreman u potpunosti založiti sebe, riskirati i ići do kraja.

Nikola Kuzmičić

Ostale tekstove iz kolumne ovog autora potražite ovdje.

[facebook]Vjera ti je bitna? Klikni like[/facebook]