Život Blažene Djevice je, na uistinu poseban i izvanredan način, usredotočen u Isusu; na jedinstven način uoči rođenja njezina Sina. Jedva možemo i zamisliti sabranost njezine duše. Tako je uvijek živjela, i tako bismo i mi morali naučiti živjeti, koji smo tako često nepažljivi i rastreseni nevažnim stvarima. Samo je jedno uistinu bitno u našem životu: Isus i ono što se na njega odnosi.

»Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svojemu srcu.« »A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svojem srcu.« Evanđelist dva puta izvještava o ovom stavu Blažene Djevice pred onim što joj se događalo. Blažena Djevica čuva u srcu i razmatra. Dobro poznaje unutarnju sabranost u kojoj se mogu vrjednovati i čuvati veliki i mali životni događaji. U njezinu srcu obogaćenu puninom milosti vlada izvorni sklad u kojemu je čovjek bio stvoren. Nema prikladnijega mjesta za čuvanje i razmatranje iznimnoga božanskog djela u svijetu kojemu je ona svjedok.

Poslije istočnoga grijeha ljudska je duša izgubila gospodstvo nad osjetilima i naravno nagnuće za Božjim stvarima. Kod Blažene Djevice nije bilo tako; kod nas jest. Kod nje, budući da je bila sačuvana od istočnoga grijeha, sve je bio sklad, kao u početku. Osim toga, bila je urešena po posebnoj i izuzetnoj prisutnosti Presvetoga Trojstva u svojoj duši.

Marija je neprestano molila jer je sve radila u uskoj povezanosti sa svojim Sinom: kada je govorila Isusu, molila je (to je molitva: razgovarati s Bogom), svaki put kada ga je gledala, molila je (i to je molitva, gledati s vjerom Isusa u Presvetom Sakramentu, stvarno prisutnoga u svetohraništu), kada mu se obraćala ili smiješila (tako često!), ili kada je mislila na njega. Njezin život bio je potpuno određen po Isusu i njemu su stalno bila upravljena njezina čuvstva. Njezina unutarnja sabranost bila je stalna. Njezina molitva bila je stopljena sa samim njezinim životom, radom i brigom za druge. Njezina unutarnja šutnja bila je bogatstvo, punina i kontemplacija.

Mi je danas zamolimo da nam udijeli unutarnju sabranost koja nam je potrebna da bismo vidjeli Boga i ušli u prisan odnos s njim, shvaćajući koliko je blizak i našemu životu.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]