Andeo

Opći je nauk da svaki čovjek, kršten ili ne, ima svojega anđela čuvara. Poslanje anđela čuvara započinje u trenutku začeća svakoga čovjeka i nastavlja se do trenutka njegove smrti. Sveti Ivan Zlatousti tvrdi da će svi anđeli čuvari sudjelovati na sveopćemu sudu kako bi »izravno svjedočili o službi koju su vršili po Božjoj zapovijedi za spasenje svakoga čovjeka«.

Prema anđelu čuvaru moramo se ponašati kao prema dragom prijatelju. On uvijek bdije, neprestano je spreman na djelovanje ako ga zamolimo. Velika je šteta kada zbog zaborava, mlakosti ili neznanja ne osjećamo pratnju tako vjerna prijatelja, ili ga ne zamolimo za pomoć u svim okolnostima kada nam je pomoć potrebna. Nikada nismo sami u napastima ili u poteškoćama, naš anđeo nam pomaže; bit će uz nas sve do trenutka u kojemu ćemo napustiti ovaj svijet.

Pobožnost prema anđelu čuvaru bit će od velike pomoći u našem odnosu s Bogom, u poslu, u odnosu prema bližnjima, u malim i u velikim protivštinama koje se mogu javiti tijekom dana.

Blaženu Djevicu Mariju, Regina Angelorum – Kraljicu anđela, zamolimo da nas nauči ophođenju s anđelima, posebno tijekom ove korizme.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

[facebook]Ako ne želiš propustiti sutrašnju poticajnu meditaciju klikni like[/facebook]