Don Damire, možete li mi reći zašto se u Bibliji toliko često spominju bubrezi? Kruno

Dragi Kruno,

hvala ti na zanimljivom pitanju.

Bubrezi su u Bibliji spomenuti više od 30 puta. Kada se radi o ljudskim bubrezima, oni se ponajviše spominju u Psalmima i u Knjizi proroka Jeremije, gdje ih se smatra sjedištem temperamenta, emocija, razboritosti, snage i/ili mudrosti, ovisno o konkretnom biblijskom mjestu. Na pet mjesta spominju se kao organi koje pregledava Bog kako bi sudio osobi, dakle promatra ih se kao sjedište savjesti.

Redovito se bubrezi spominju zajedno sa srcem, s kojim onda dijele simboličko značenje. Bubrezi se spominju i kao mjesto božanskoga kažnjavanja prijestupa, osobito u Knjizi o Jobu.

S tim u vezi, prvih pet biblijskih knjiga spominje bubrege kao dio žrtvene životinje koji na poseban način pripada Gospodinu. Budući da žrtvena životinja zapravo stoji umjesto čovjeka koji je prinosi, možemo reći da njezina utroba, u koju spadaju i bubrezi, zapravo predstavlja čovjekovu nutrinu, njegov duševni i duhovni život.

Btb

don Damir

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Don Damir odgovara”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.