Možemo li ikad pretjerati s vjerom?

Poštovani,

vjera od nas traži potpuno predanje, kako bismo postigli savršenstvo ljubavi po primjeru Isusa Krista. Stoga u vjeri ne možemo pretjerati u smislu da se predamo Bogu previše ili da postanemo previše sveti. To nije moguće.

Međutim, moguće je krivo se predati Bogu, odnosno uložiti previše vremena i truda u nešto što Bog zapravo od nas ne želi, iako ono što činimo izgleda pobožno. To može izgledati kao pretjerivanje u vjeri, ali zapravo se samo radi o pretjerivanju u vršenju vlastite volje, iako i sama ta osoba može biti krivo uvjerena da vrši volju Božju.

Primjerice, ako udana žena s troje djece zanemaruje obitelj i dom zato da bi dnevno izmolila desetak pobožnosti, to nije pretjerivanje u vjeri, nego jednostavno grijeh. Vjera od te žene traži da na prvom mjestu obavlja svoje staleške dužnosti. Prema tome vjera nije tu ništa kriva, nego pogrešno shvaćanje vjere. Slično, ako bi netko činio pretjerane pokore i time ugrozio svoj život ili obavljanje određenih dužnosti, to bi također bilo pogrešno. Ovo se ponekad znalo događati i svecima, koji su kasnije zabranjivali svojim učenicima da nasljeduju njihove pogreške.

Dakle, ako nešto izgleda kao pretjerivanje u vjeri, valja preispitati radi li se možda o krivo shvaćenoj vjeri. U tom razlučivanju od neizmjerne su pomoći razmatranje, Sveto pismo, Katekizam i duhovno vodstvo.

S druge strane, onima koji vjeru ne žive ili su u njoj mlaki, često se čini da revniji kršćani naprosto pretjeruju. Međutim, istina je da Evanđelje traži radikalno nasljedovanje Krista, čiji je život također u očima brojnih njegovih suvremenika također bio smatran pretjerivanjem. Tako, nažalost, neki roditelji smatraju želju svoje djece da odgovore na duhovni poziv pretjerivanjem u vjeri. Drugima se pak čini pretjeranim obdržavanje samih Božjih zapovijedi i crkvenih propisa. Međutim, jasno je da kriterij pretjerivanja ne može biti neko ljudsko mišljenje koje se stavlja iznad objavljene istine.

Btb,
don Damir Stojić

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Don Damir odgovara”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.