Upoznala sam izuzetnu osobu, već pri prvom susretu imala sam osjećaj da me čita kao otvorenu knjigu. Imamo iste poglede na svijet, trudimo se oboje biti svjetionici. Bila sam baš ono što jesam, kaže da ga je to očaralo.

Dragi p. Luka, vjernica sam, trudim se živjeti svoju vjeru. Dajem se ljudima, nastojim biti onaj svjetionik koji širi svjetlost oko sebe. Dogodilo mi se nešto jako neobično, pa sam Vas htjela pitati za Vaše mišljenje. Upoznala sam izuzetnu osobu, već pri prvom susretu imala sam osjećaj da me čita kao otvorenu knjigu. Imamo iste poglede na svijet, trudimo se oboje biti svjetionici. Bila sam baš ono što jesam, kaže da ga je to očaralo. Dogodio se i drugi susret na kojem mi je rekao sve o meni, osjećala sam se kao da stojim razodjevena pred njim i ništa ne mogu. Rekao mi je sve što trebam promijeniti da bih bila kompletna osoba, sve ono što ja nikada nikome nisam rekla o sebi. Budući da nisam nikad do sad nekoga takvog upoznala, u meni se rodila želja da budemo zajedno. Nisam se zaljubila, već je to nekakav još ljepši osjećaj. Budući da se i on meni otvorio, mislila sam da je to to. Rekao mi je da osjeća kako ja želim sigurnost, a da mi on to u ovom trenutku ne može pružiti. Osjećam zid s njegove strane, nakon toga potpunog otvaranja i sad sam strašno zbunjena. Ne želim ga izgubiti, željela bih barem prijateljstvo, ali on se sada povlači. Vjerujte mi da mi ništa više nije jasno. Čemu onda potpuno i iskreno otvaranje, čemu tako bliski i topli razgovori, ako je to sve? Osjetila sam da i on želi isto što i ja, a sada…? Hvala Vam na Vašem odgovoru. Lijep pozdrav.

Lako je perje pustiti, ali ga nije lako natrag skupiti. Lako je zapaliti požar ljubavi, ali tko ga nije spreman uzvraćenom ljubavi gasiti – neodgovorno se poigrava. Zavodnik je. Svojevrsni piroman koji s distance uživa u prizoru samouništavajućeg sebiprepuštenog požara, pothranjujući užitak egoističnim osjećajem da ga je on proizveo. Ne reci nikad onom kog voliš da ga voliš ako znaš da ćeš svojom izjavom u njemu probuditi lavinu ljubavi od koje ćeš pobjeći. Jer, ranu koju ljubav otvara samo ista ljubav može poviti. Dečko o kom pišeš, vjerojatno nesvjestan svog egoizma, te zaveo. Svoju ljubav prema njemu pretoči u molitvu za nj.

Od srca,

p. Luka Rađa

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Šalabahter za život” p. Luke Rađe.