Ja sam student i moja je radna obaveza da učim (na neki način to je moj posao) i na vrijeme polažem ispite, dok je obaveza nekog radnika da savjesno obavlja svoj posao. Bi li bio grijeh kada bih učio nedjeljom? Znam da je rad nedjeljom grijeh, ali je li moje učenje rad? Znam da je nedolazak na svetu misu grijeh (osim ako sam bolestan i sl.). Gabrijel

Dragi Gabrijele,

ono što je važno u cijeloj priči jest da se trudiš ne profanirati dan posvećen Gospodinu. Subota je u Izraelu bila dan sjećanja na vječni savez, sjećanja na oslobođenje i čin zahvale Bogu. To je dan koji prekida svakidašnje djelovanje i omogućuje odmor. Dan Gospodnji je vrijeme koje je prosvjed protiv bilo kojeg robovanja. Isus je u više navrata optužen da krši propise subote, ali on nikada nije oskvrnuo svetost toga dana tumačeći: “Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote” (Mk2,27). Sjetimo se prispodobe iz Mk 3,1-4: „Uđe ponovno u sinagogu. Bio je ondje čovjek usahle ruke. A oni vrebahu hoće li ga Isus u subotu izliječiti, da ga optuže. On kaže čovjeku usahle ruke: “Stani na sredinu!” A njima će: “Je li subotom dopušteno činiti dobro ili činiti zlo, život spasiti ili pogubiti?” No oni su šutjeli.”

Prema tome, kao što pojašnjava Katekizam: „U nedjelje i ostale zapovjedne blagdane neka se vjernici uzdrže od onih djela i poslova koji priječe iskazivanje štovanja Boga, radost vlastitu danu Gospodnjem ili potrebit odmor duše i tijela.[102] Obiteljske potrebe ili velika društvena dobrobit zakonite su isprike od propisa nedjeljnog počinka. Ipak vjernici neka bdiju da takva zakonita opravdanja ne bi stvorila navike štetne za vjeru, obiteljski život i zdravlje. Ljubav prema istini traži sveto slobodno vrijeme, nužda pak ljubavi prihvaća opravdan rad.” (br. 2185)

Mislim da je ovo ujedno i dobar odgovor na tvoje pitanje. Ako je tvoje nedjeljno učenje rad koji ti čitav tjedan ispuni sivilom, priječi odmor, čini nezadovoljstvo i sl., naravno da nije dobro. Ovo dakako nije isprika za stav: tijekom tjedna ne radim ništa, a nedjeljom ionako ne smijem. Na sličan način, ne treba robovati niti strogim definicijama. Učenje doista trenutno jest tvoj najčešći oblik rada, ali jednako tako ljudi koji rade kao savjetnici ne moraju pod svaku cijenu prestati davati savjete nedjeljom. Ljubav na prvom mjestu, odgovornost odmah iza nje!

BTB,

don Damir

Izvor: SPAS – Studentski pastoral