Poštovani don Damire,

želio bih vas zamoliti za mišljenje glede sakupljanja figurica od raznih slonova i nošenja na lančiću malih slonića. Naime, moja prijateljica posjeduje u svojoj sobi osim nekih drugih figurica malih kućica i figurica Majke Božje i Isusa, i figurice malih slonova raznih oblika i veličina koje su joj prijatelji darovali za razne prigode. Ona je katolikinja i vjeruje u Boga, međutim skuplja razne figurice tih slonića ne zato što vjeruje u indijske simbole koje predstavljaju ti slonovi (snage i moći), nego zato što joj se oni sviđaju kao umiljate životinje. Zanima me vaše mišljenje o tome jer kada sam joj prigovorio da nije dobro da nosi oko vrata figuricu slona, rekla mi je da je to dobila na poklon od njoj drage osobe i da za nju ta figurica nema dublje značenje osim lijepa ukrasa. Bog vas blagoslovio.

Poštovani!

Postavili ste jako dobro pitanje. Problem ne mora biti nošenje različita nakita, pa ni nakita u obliku obična slona. Problem nastaje kada figurica toga slona predstavlja konkretno božanstvo za neku sljedbu ili religiju, najčešće hinduističku, zato što su takve figurice u svojoj biti napravljene kao amajlija ili sredstvo štovanja određenoga božanstva. U tom slučaju osoba koja to nosi može imati određene posljedice i na jedan način upasti u grijeh idolatrije bez obzira na njezino neznanje i nakanu.

Primjer: ne smijemo koristiti posvećeno ruho ili posuđe izvan liturgije jer bi to bilo svetogrđe. Možda ćete bolje shvatiti na primjeru križa kao kršćanskoga simbola. Svjestan sam da neki ljudi nose križ kao nakit, ali križ po sebi nešto predstavlja bez obzira na onoga koji ga nosi i što on misli. Dok prolazim gradom i vidim da netko nosi križ, mene to upućuje na to da je ta osoba kršćanin. Postoje i hinduistički, budistički, islamski, židovski itd. simboli. Ako kršćanin nosi hinduistički simbol koji po sebi ima određeno značenje, to predstavlja problem. Zato držim da kršćani ne bi smjeli nositi i koristiti tuđe vjerske simbole kao što momak ne bi smio nositi sliku bivše ili neke druge djevojke u novčaniku. Mislim da ste razumjeli ovu analogiju.

Donosim vam i prigodan ulomak iz Katekizma Katoličke Crkve: 2117 Sva djela magije i čaranja, kojima bi se htjelo podložiti tajne moći i staviti ih u vlastitu službu te steći nadnaravnu moć nad bližnjim

– pa bilo i zato da mu se pribavi zdravlje – teška je povreda kreposti bogoštovlja. A ta djela treba još više osuditi kad ih prati namjera da se drugima škodi ili kad se njima traži zahvat zloduhâ. Za osudu je također nošenje amajlija. Spiritizam često uključuje djela gatanja i magije. Crkva upozorava vjernike da ga se čuvaju. Traženje pomoći od tzv. tradicionalnih vještina liječenja ne opravdava ni zazivanje zlih sila ni iskorištavanje lakovjernosti drugoga.

Btb

don Damir

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Don Damir odgovara”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.