Imam 23 god, apsolvent sam u Zagrebu i htio bih vas pitati nešto što mi je već duže vrijeme kao kamen na srcu. Sad sam se, unatoč prethodnom iskustvu i mozganju, našao pred zidom i ne znam kako dalje. 

Muči me razlika u godinama s trenutnom djevojkom koja je starija od mene devet godina. Strah me ovo uopće spomenuti. Osjećam se nesigurnije no ikad. Sad kad bih možda samo trebao slušati srce, svi komentari koji dolaze s razumske strane navode me na pomisao da je riječ o nekakvoj prolaznoj zaljubljenosti. Da sam imao prilike upuštati se u ovo prije par godina, zbog stereotipa o razlici u godinama vrlo vjerojatno ne bih pristao. Prije nje imao sam cijeli spektar svakakvih, prolaznih cura. Iskreno, toga se sramim i čvrsto sam odlučio to ostaviti iza sebe, iako mi je to ipak dalo nekakvo iskustvo u poimanju ljubavi. 

Šest mjeseci nakon posljednjeg prekida upoznao sam trenutnu djevojku. Do ljeta smo se družili, a onda se preko ljeto nismo ni vidjeli ni čuli, da bi ona mene nakon ljeta prva nazvala. Iskreno, nikad nisam toliko jako osjećao da je to to, kao s njom. Prije, kad bih započinjao vezu gledao bih gomilu drugih cura, uspoređivao, analizirao može li bolja, a sad me jednostavno više ni jedna druga nije zanimala niti sam imao takvu potrebu. 

Obostrani prijelomni trenutak dogodio se kad nam je prije nekih mjesec dana puknuo kondom. Svjestan sam, don Damire, da je to grijeh, ali nakon svih veza i svakakvih situacija, nakon dvije god ove iskrene veze, a nezamislive bez kondoma, prvi put da nijedno od nas dvoje nije bilo nimalo strah budućeg djeteta. Dapače, u situaciji kad bismo uvijek u prethodnim vezama oboje paničarili, mi smo se sada osjećali sretnima. Neću nikad zaboravit svoju tugu kad mi je javila da je test negativan. 

Od tada sam počeo ozbiljno razmišljati o braku i djeci s njom, a svako racionalno razmišljanje me dovede pred onih devet godina razlike koje mi se čine tako nebitne. Kao što rekoh, da slušam srce, ne bih trošio riječi, ali, don Damire, što ako je srce u krivu, opijeno nekakvom zaljubljenošću? 

Bvb,

Ivo

Dragi Ivo,

svjestan sam da se nalaziš u teškoj situaciji. U teškim i nejasnim situacijama savjetujem uvijek puno molitve, ali ne nabrajanja Očenaša, već razmatranja Riječi Božje, tišine, odlazaka pred Presveto i molitve svojim riječima. Savjetovao bih ti da se moliš svecu zaštitniku, sv. Josipu i Djevici Mariji da te zagovaraju i da ti izmole Duha Svetoga koji će ti rasvijetliti srce. To su teške životne odluke, no ako smo u istini i u osluškivanju Duha Svetoga i Božje volje, vjerujem da je sve puno lakše. Razmatraj Hvalospjev ljubavi iz Poslanice Korinćanima i tako testiraj svoju ljubav. Nemoj da te strast i požuda ponesu. Mnogi su zbog seksa nastradali jer su ljubav zamijenili požudom, no vjerujem da si toga svjestan. Zato vam zaista savjetujem da prestanite griješiti i živite predbračnu čistoću. Moli se za dar čistoće, jer ćeš tako puno jasnije vidjeti je li posrijedi ljubav ili požuda. Ne ulazim u to da li se uistinu volite. No iskreno mislim da su godine najmanji problem, no opet, slušaj savjest i moli, ali slušaj i razum, jer ljubav nije samo neki osjećaj i raspoloženje već čvrsta odluka. Savjetujem ti da pročitaš jedno moje kratko vjeronaučno predavanje o kriterijima ljubavi, možda ti mogu malo pomoći. Nemoj se zalijetati. Također, molite se zajedno za svjetlo u vašoj vezi i volju Božju. Otiđi i nekom svećeniku na razgovor i ispovijed i posavjetuj se s njim. Samo hrabro i ne boj se slijediti Krista do kraja.

Btb,

don Damir Stojić

SPAS | Bitno.net