Znam da lijenost spada u sedam glavnih grijeha i zbog toga se jako brinem. Naime, pala sam velik ispit na fakultetu i zbog toga imam poteškoća s nastavljanjem studija. Muči me grižnja savjesti što nisam kvalitetno iskoristila vrijeme i što sam bila jako lijena i nije mi se dalo učiti. Sad dodatno opterećujem roditelje financijski, a i psihički jer sam im govorila kako se za ispit spremam. Ne samo da sam bila lijena, već sam i lagala svima oko sebe kao i sebi samoj. Zanima me koliko jelijenost zaista težak grijeh?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Poštovana!

Ako čovjek svjesno i slobodno čini ozbiljno zlo, onda je to težak grijeh. Nazivamo ga i smrtnim jer njim gubimo život milosti što smo ga dobili na krštenju, odnosno tako griješeći postajemo duhovno mrtvi. Kao takvi možemo primiti samo sakrament primjeren duhovno mrtvima, a to je ispovijed, koja predstavlja uskrsnuće naše duše.

Manje je važno činimo li zlo propustom ili djelovanjem, krađom, laganjem ili bludom. Grijeh je grijeh, a pakao je pakao. Načelno je ista sudbina za sve nepokajane teške grešnike: za bludnike i za lopove, za proždrljivce i za lijenjivce … Uostalom, kao što su kreposti uvijek međusobno povezane, tako je i s grijesima: jedan nikad ne dolazi sam, nego vuče za sobom cijelu ekipu. I ti sama primjećuješ kako se tvojoj lijenosti brzo pridružilo laganje, tu je i neopravdano financijsko opterećenje, što se može smatrati bliskim krađi itd.

Zato, ako želimo živjeti slobodom djece Božje, ne možemo biti navezani ni na jedan grijeh, a posebno ne na jedan od sedam glavnih: oholost, zavist, škrtost, bludnost, neumjerenost u jelu i piću, srditost i, dakako, lijenost. Loše je navike, doduše, nemoguće iskorijeniti preko noći. Ipak, uz Božju pomoć i ustrajnu duhovnu borbu, unatoč povremenim padovima, moguće je osloboditi se ropstva grijeha i živjeti punim plućima.

Na tom ti putu želim od srca puno uspjeha.

Btb

don Damir

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Don Damir odgovara”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.