Zanima me je li Djevica Marija rađala u porođajnim mukama i bolima?
Ana

Draga Ana,

evanđelja ne spominju podrobnije kako je Marija rodila Isusa i zato na tvoje pitanje ne mogu dati siguran i jednostavan odgovor, nego ponuditi samo teološku spekulaciju.

S obzirom na to da se u početku Biblije muke rađanja prikazuju kao posljedica istočnoga grijeha („A ženi reče: ‘Trudnoći tvojoj muke ću umnožit, u mukama djecu ćeš rađati’“ (Post 3,16)), mogli bismo tvrditi da je Marija bila oslobođena tih bolova jer je još od svoga začeća bila izuzeta od istočnoga grijeha. Stari zavjet jednako tako ima velik broj mjesta koja se odnose na budućega Mesiju (Krista) tako da bismo i tu mogli pronaći određene citate koji podupiru ovu tvrdnju, npr. Knjiga Izaijina: „Prije neg’ bolove oćutje, eto je rodila. Prije neg’ trudove osjeti, porodi dječaka. Tko je takvo što čuo, tko je takvo što vidio?“ (Iz 66,7–8).

S druge strane, postoji još jedno izrazito marijansko mjesto koje na prvi pogled sugerira drugačije: „I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. Trudna viče u porođajnim bolima i mukama rađanja. I pokaza se drugo znamenje na nebu: gle, Zmaj velik, ognjen, sa sedam glava i deset rogova; na glavama mu sedam kruna, a rep mu povlači trećinu zvijezda nebeskih – i obori ih na zemlju. Zmaj stade pred Ženu koja imaše roditi da joj, čim rodi, proždre Dijete. I ona porodi sina, muškića, koji će vladati svim narodima palicom gvozdenom. I Dijete njeno bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu (Otk 12,1–6).

U ovom ulomku u kojem je Crkva od davnina prepoznavala Djevicu Mariju spominju se porođajne muke, ali se možemo pitati na koji se točno evanđeoski događaj odnosi ovo „rađanje“ nakon kojega je dijete „uzeto k Bogu i prijestolju njegovu“. Tu se može raditi o stvarnom fizičkom rađanju u Betlehemu, ali i o novom „rađanju“, tj. uskrsnuću, pri čemu bi se boli odnosile na Marijine boli pod križem.

Ako promatramo i važan uskrsni Psalam 110, jedan njegov redak može biti preveden i kao „iz utrobe zore prije jutarnje zvijezde rodio sam te“. Prema tome, „Žena odjevena u sunce“ koja rađa u bolima može biti upravo naša Gospa koja s probodenom dušom rađa Crkvu koja je Mistično Kristovo Tijelo.

Kao što vidiš, radi se samo o teološkim razmišljanjima jer ne postoji službeni nauk o ovom pitanju. Iako je pitanje zanimljivo, ono nam nije presudno. Ono najvažnije u evanđeljima ipak je jasno spomenuto: Krist je rođen kao čovjek od Marije, umro je i uskrsnuo donoseći nam spasenje.

Btb

don Damir

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Don Damir odgovara”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.