Imam velikih problema sa samozadovoljavanjem. Volio bih se toga u potpunosti odreći, ali uvijek sam u velikim napastima, i neposredno nakon ispovijedi. I to me “proganja” dok ne popustim, a uglavnom me svlada nakon tjedan-dva, nekad i koji dan nakon ispovijedi. A kad molim za snagu da se odagnam napastima i da ih sv. Mihovil udalji od mene, to uspijeva i nemam taj osjećaj kao da me netko tjera na grijeh, ali onda mi jednostavno dođe da se zadovoljim i to i napravim. Molio bih nekakav savjet, da mi preporučite neko čvrsto uporište kojeg bi se mogao držati. Hvala.

Slikovito rečeno: rast u svetosti nije skok s motkom, već maratonska šetnja. Tvoje nastojanje da se oslobodiš potrebe samozadovoljavanja pokazuje jasnu težnju prema tom rastu. Ali on se ne može dogoditi „preko noći“. Preporučujem da tu svoju odluku ne hraniš samo odmicanjem ili izbjegavanjem, već na pozitivan način – dubljim razumijevanjem seksualnosti, čitanjem, molitvom, druženjem s osobama koje su ti poticajne i sl.

Još jedna slika: tamu možemo razgoniti na dva načina: ili ćemo je spriječiti da dođe ili ćemo upaliti svjetlo. Vidimo da bi ovaj prvi put bio prilično neuspješan, zar ne? Štoviše, on bi nam stvorio nevjerojatne frustracije jer unatoč našem neprestanom trudu ne bismo bili u stanju ništa primijeniti. Nešto slično se događa kada pokušavamo zaustaviti napasti da nam dolaze na um na način da se bojimo svake negativne asocijacije ili pomisli. Time ćemo proizvesti samo suprotan učinak i sebi vrlo lako stvoriti nepotrebne kompulzije i skrupule koje će nas ometati u duhovnom rastu jer ćemo sve svoje snage usmjeravati u besmislenu borbu. Ali ima i drugi način – da pokušavamo napraviti što više dobra. Tako će ova druga strana s vremenom i sama sve više ustuknuti. Ne brini se za napasti, one najbolje djeluju ako im se pridaje prevelika pozornost ili pažnja. Pokušaj se ne obazirati na njih i onda kada ti dođu na um jednostavno kreni dalje. Ako se dogodi da ponekad pod tim pritiskom popustiš, ni to nemoj gledati kao katastrofu. Ustraj u dobru i s vremenom ćeš pobijediti! Glavu gore i samo naprijed!

BTB,

don Damir Stojić

Izvor: SPAS – studentski pastoral