PITAJTE SVEĆENIKA

Smiju li laici blagoslivljati vodu, sol i ulje?

Iznimno, po ovlaštenju (blagoslovu) biskupa, određene se laike može u slučaju potrebe angažirati za neke, točno određene (liturgijske) blagoslove. Koji su to blagoslovi pročitajte u tekstu don Damira Stojića.

blagoslov vode, laici

Foto: Flickr.com/Catholic Church of England and Wales

Smijemo li mi laici blagoslivljati vodu, sol i ulje? Smijemo li miješati sol i vodu? Još bih Vas molio molitve koje mi laici možemo koristiti kod blagoslivljanja vode i kod ulja i soli ako smijemo to raditi. Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru i neka Vas Bog blagoslovi i poživi. Ivica

Poštovani!

Katolička tradicija ne poznaje “laičko” blagoslivljanje vode, ulja i soli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaređeni službenici Crkve, osobito svećenici, redovito blagoslivljaju određene predmete u okviru svoje službe, po obredima odobrenih liturgijskih knjiga. Suobličeni Kristu posebnim sakramentom, oni su dionici Kristove službe posvećivanja na način na koji to nisu vjernici laici.

Iznimno, po ovlaštenju (blagoslovu) biskupa, određene se laike može u slučaju potrebe angažirati za neke, točno određene (liturgijske) blagoslove (u koje ne spadaju ovi koje si naveo). U takvim slučajevima radi se po mogućnosti o laicima koji su postavljeni u određene liturgijske službe (akoliti, lektori), a trebaju se služiti posebnom formom, koja je predviđena u obredniku blagoslova.

Već pripravljene blagoslovine laici mogu pobožno koristiti. Prema tome, načelno mogu i pomiješati blagoslovljenu vodu i sol. Međutim, to se već čini u obredu blagoslova vode na Bogojavljenje, pa ako se koristi ta voda, nema potrebe za dodavanjem blagoslovljene soli.

Dakako da vjernici mogu također jedan drugome zaželjeti “Bog te blagoslovio!”, staviti svojoj djeci križić na čelo, pomoliti se za prijatelja u potrebi koji to zatraži i slično, no u tim slučajevima ne radi se o liturgijskim blagoslovima, odnosno o vršenju javnog bogoslužja Crkve.

Kod nas su redovito i obilno svećenici na raspolaganju za blagoslov ulja, soli i vode.

Btb,
don Damir

Izvor: SPAS – studentski pastoral


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 9. siječnja 2017.

Možda vam se svidi