Svaki je ponedjeljak sveta Crkva posvetila svetim anđelima. Zato ne propusti ni ti, po primjeru sv. Alojzija, miljenika anđela čuvara, toga dana iskazati štovanje nebeskom zaštitniku. Prinesi mu kakvu žrtvu, izmoli koju molitvu ili podaj što siromahu po savjetu sv. Rafaela: „S milostinjom je molitva dobra.“ Osim toga, sveta Crkva i mnogi sveci preporučuju da se na svoj rođendan i prvoga dana svakoga mjeseca preporučimo svetom anđelu.

Molitva svetom anđelu čuvaru ponedjeljkom

O, moj vjerni i mili anđele čuvaru, moj odgojitelju, moj učitelju, moj prijatelju, moj odvjetniče, moj posredniče i zaštitniče! Nisam vrijedan tvoje zaštite ni tvoje skrbi. Kada i po čemu sam zaslužio toliku čast i takvo odlikovanje? Ima li koja milost koju mi od dana moga rođenja do danas još nisi iskazao? S kakvom si strpljivošću samo podnosio moju slabost uza svu moju nezahvalnost? Koliko si me već puta mogao ostaviti, a ipak me nisi prestao poticati na pokoru.

Koliko sam već puta mogao pasti u napast i sagriješiti da me tvoja ruka nije zadržala? Koliko bi me puta pogodila vremenita nesreća da je ti nisi odvratio? Neizmjerno sam zahvalan Gospodinu Bogu što mi te je dao za zaštitnika, a tebe molim od svega srca za oproštenje što sam tako malo mario za tvoje opomene. Što je veća moja slabost, to će biti veća i veličanstvenija tvoja pobjeda, kad me sretno uvedeš u nebesko kraljevstvo gdje ću se, uzdajući se u Božju milost, u tvom društvu uvijek veseliti. Amen. (Imprimatur br. 205S. U Senju dne 23. kolovoza 1912. Roko, biskup)