Gospodine Bože, stvoritelju svega svijeta i moj stvoritelju, danas ti zahvaljujem što si tako divno uredio svijet. Hvala ti što si dao plodnost majci zemlji te nam ona rađa svakovrsnim plodovima. Hvala ti za jelo koje se priprema od plodova zemlje. Oče, radujem se tvojim stvorenjima, radujem se danas svim plodovima i zahvaljujem ti. Hvala ti što nam treba kruh svagdanji i što nam treba svagdanje piće.

Oče, hvala ti što si i moj organizam stvorio da može koristiti plodove zemlje, tako se razvijati i tebi služiti. Hvala ti, Oče, za sve koji svojim radom proizvode nove mogućnosti života na Zemlji. Hvala ti za one koji imaju mnogo i daju drugima. Hvala ti za sve koji gladuju za kruhom nebeskim dok jedu ovaj kruh zemaljski. Oče, hvala ti i za one koji danas nemaju što pojesti jer sam uvjeren da ćeš im poslati pomoć preko dobrih ljudi.

Oče, danas se odlučujem na post. Time ne prezirem tvoja stvorenja niti ih se odričem, nego ih želim ponovo otkriti. Odlučujem se za post jer su tvoji proroci postili, jer je postio tvoj Sin Isus Krist, jer su postili njegovi apostoli i učenici. Osobito se odlučujem za post jer je postila i tvoja službenica, majka Marija. Ona me je pozvala da postim: 

Draga djeco! Danas vas pozivam da počnete s postom od srca. Ima dosta ljudi koji poste, ali zato što svi poste. Postao je to običaj koji nitko ne želi prekinuti. Župu molim da posti za zahvalu što mi je Bog dopustio da ostanem ovoliko dugo u ovoj župi. Draga djeco, postite i molite srcem! Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu! (20. rujna 1984.)

Oče, prikazujem ti danas ovaj dan posta. Kroz post želim više slušati i živjeti tvoju riječ. Želim kroz ovaj dan učiti više i biti okrenut tebi, unatoč svim stvarima koje me okružuju. Ovim postom, što ga dragovoljno uzimam na sebe, molim za sve koji su gladni i koji su zbog gladi postali nasrtljivi… 

Prikazujem ti ovaj post i za mir u svijetu. Do ratova dolazi jer smo vezani za materijalne stvari i jer smo zbog njih spremni ubijati jedni druge. Oče, prikazujem ti ovaj post za sve koji su potpuno navezani na materijalne stvari pa više ne vide nikakve druge vrijednosti.

Molim te za sve koji su u sukobima jer su oslijepili u onome što imaju. Oče, otvori im ovim postom oči za ono što nam daješ, za ono što imamo! 

Kajem se za toliko sljepilo koje je zahvatilo i moja osjetila pa ne zahvaljujem za dobra koja imam. Kajem se za svaku zlouporabu materijalnih dobara jer sam krivo ocjenjivao njihovu vrijednost. Kroz ovaj post danas, učini me sposobnim da bolje vidim tebe i ljude oko sebe. 

Osposobi me da bolje čujem tvoju riječ. Neka ovim postom danas u meni poraste ljubav prema tebi i prema bližnjima. 

Oče, odlučujem se danas živjeti o kruhu da lakše osjetim vrijednost nebeskoga kruha, prisutnost tvojega Sina u euharistiji. Neka po postu rastu moja vjera i povjerenje. 

Oče, odlučujem se na post i prihvaćam ga jer znam da će tako u meni rasti želja za tobom. Rado i sa zahvalnošću mislim na riječ tvojega Sina: „Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!“ Oče, učini me siromašnim pred tobom. Daj mi milost da kroz post shvatim kako si mi ti potreban. Daj da kroz post raste moja želja za tobom, da moje srce čezne za tobom kao što košuta žudi za izvorima vode i pustinja za oblacima kiše. 

Oče, molim te, daj da kroz ovaj post osobito raste moje razumijevanje za gladne i žedne, za one koji nemaju dovoljno materijalnih dobara. Pomozi mi da vidim što mi ne treba, a posjedujem, da se znam toga odreći u korist braće i sestara. 

Oče, osobito te molim, daj mi milost da postanem svjestan da sam na ovoj zemlji hodočasnik, da u času prelaska na drugi svijet sa sobom neću ponijeti ništa osim ljubavi i dobrih djela. Nek’ u meni raste svijest da i ono što posjedujem nije moje, već da sam sve dobio da time upravljam. 

Oče, daj mi milost da kroz post postajem ponizniji i spremniji vršiti tvoju volju. Stoga me očisti od moje sebičnosti i oholosti… 

Kroz ovaj post očisti me od svih loših navika i umiri moje strasti, a nek’ se krjeposti u meni povećavaju! Neka se ovim postom dubina moje duše otvori tvojoj milosti, da me ona potpuno očisti i zahvati.

Pomozi mi da u kušnjama i napastima uvijek budem sličan tvojemu Sinu, da znam odbiti svaku napast, iz dana u dan tebi više služiti i tražiti tvoju riječ.

Marijo, ti si bila slobodna u srcu i navezana ni na što osim na volju Očevu. Isprosi mi danas milost radosnoga posta u kojem će moje srce s tobom moći pjevati pjesmu zahvalnu! Isprosi mi milost da moja odluka za post bude čvrsta i trajna. Sve poteškoće i glad koju ću danas osjetiti prikazujem za sve ljude. Marijo, moli za mene! Nek’ se po tvojem zagovoru i snagom tvoje zaštite danas od mene udalji svako zlo i napastovanje sotonino! 

Nauči me, Marijo, postiti i moliti, da iz dana u dan postajem sve sličniji tebi i tvojemu Sinu Isusu Kristu, u Duhu Svetome! Amen.

fra Slavko Barbarić

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Postite srcem”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.